LO og Kræftens Bekæmpelse: Asbest i bygninger skal kortlægges

Foto: Wolfgang Jargstorff/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Asbest i danske bygninger skal kortlægges. Sådan lyder kravet fra Kræftens Bekæmpelse og hovedforbundet LO ifølge Avisen.dk.

Kravet kommer i kølvandet på en videnskabelig artikel i Ugeskrift for Læger, som konkluderer, at bare to til fire ugers udsættelse for det farlige isoleringsmateriale kan forårsage lungehindekræft. En uhelbredelig kræftform, som oftest kun levner et års levetid for diagnosticerede patienter.

I dag er det forbudt at bruge asbest, men det tidligere nok så populære isoleringsmateriale findes stadig i mange bygninger.

Håndværkere udfører altså et farefuldt job, især når de arbejder med nedrivning af gamle bygninger og reparationer på eternit-tage.

Derfor slår LO et slag for at få skabt overblik over asbestholdige bygninger, så man kan få det kræftfremkaldende bygningsmateriale af vejen.

»Polen har en national handlingsplan, der går ud på, at al asbest skal være kortlagt og væk før 2032. Sådan en handlingsplan bør Danmark også have,« siger Ulrik Spannow, der er miljøkonsulent i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT-Kartellet), der består af syv LO-forbund, til Avisen.dk.

Kræftens Bekæmpelse støtter kravet om en national kortlægning.

»En fornuftig kortlægning er en god idé, fordi asbest er gået i glemmebogen. Mange unge håndværkere er ikke klar over, at gamle bygninger kan være isoleret med asbest. De ved ikke, hvor farligt det er, fordi de var børn eller ikke født, da problemet var fremme i 70erne og 80erne,« siger Johnni Hansen, der forsker i arbejdsmiljø og kræft hos Kræftens Bekæmpelse.

Powered by Labrador CMS