Lorte-bakterier i drikkevand: Drik det ikke!

Hvis du bor i det berørte område, må du ikke drikke vandet.

Udgivet Opdateret

E. coli-bakterier er ikke sådan at spøge med,

Nu er de fundet i drikkevandet fra et vandværk. Derfor skal borgere, der får vand derfra, koge det.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der anbefaler at koge vandet, oplyser Svendborg Kommune i en pressemeddelelse. Og det kan der være god grund til.

Ifølge Statens Serum Institut er de fleste bakterier af arten Escherichia coli naturligt forekommende bakterier i menneskers og dyrs tarme og forårsager dermed ikke sygdom, men…

“…visse grupper af E. coli forårsager dog forskellige former for infektion. Samlet set er E. coli blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner”, oplyser Statens Serum Institut.

Synderen udpeget

Det er Skårup Vandværk, der i dette tilfælde er udpeget som ‘synderen’.

(I galleriet over artiklen kan du se det område, der er berørt).

En rutinemæssig kontrol har vist, at vandet fra Skårup Vandværk indeholder 2 E. coli bakterier per 100 milliliter.

Fødevarestyrelsen oplyser, at symptomerne, der starter en til otte dage efter, at man er smittet, ofte akut maveinfektion med diarré, svære mavesmerter og opkast. Cirka en tredjedel får blodig diarré. Sygdommen går for det meste over i løbet af fem til 10 dage.

I sjældne tilfælde og mest hos ældre mennesker og børn under fem år kan infektionen forværres med akut nyresvigt, kaldet hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS), hvilket kan være livstruende.

Meddelelser til forbrugerne

Skårup Vandværk er netop nu i gang med at sende sms’er ud til samtlige forbrugere med anbefaling om, at forbrugerne koger vandet før det anvendes til drikkevand og i husholdningen.

Samtidig er vandværket lukket ned, mens alle rørene skylles igennem, så forbrugerne snarest muligt igen får rent vand ud af vandhanen.

Imens er det Svendborg Vand der leverer vand til forbrugerne under Skårup Vandværk.

“Hvornår forbrugerne under Skårup Vandværk igen kan drikke vandet uden at koge det, vides endnu ikke. Men de informeres via SMS, når der er taget nye prøver af vandet”, slutter pressemeddelelsen.

Der er på nuværende tidspunkt ingen forklaring på forureningen.

Powered by Labrador CMS