Mette F: Antallet af flygtninge og indvandrere ikke ligegyldigt

Mette Frederiksen. Foto: Facebook.
Udgivet Opdateret

Borgmestrene på den københavnske vestegn så noget, som resten af Socialdemokratiet var for længe om at opdage: At antallet af flygtninge og indvandrere ikke er ligegyldigt.

Den indrømmelse kommer fra den socialdemokratiske justitsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Radio24syv.

Den nuværende topminister har ellers tidligere ligget på den bløde fløj i Socialdemokratiet, der har været meget kritisk over for netop de københavnske borgmestre, der allerede i 1980erne og 1990erne talte for en begrænsning af tilstrømningen til Danmark og netop deres kommuner, fordi de ikke kunne klare integrationsopgaven og boligproblemerne.

»Antallet er på ingen måde ligegyldigt. Tallet bliver nødt til at spille en rolle, hvis man vil integration. Er man ligeglad med, hvordan de, der kommer hertil, lever, så er antallet i princippet ligegyldigt, men i et velfærdssamfund som vores, hvor man har mange flere rettigheder, hvor mennesker er medborgere og ikke bare lever deres isolerede liv, men at der er noget, der binder os sammen, så har antallet en betydning,« siger Mette Frederiksen.

Borgmestre får for ublid medfart

Hun mener i dag, at borgmestrene fik en for ublid medfart.

»Alle socialdemokrater må give den indrømmelse, at vestegnsborgmestrene så noget, før vi andre gjorde det. De fik mange prygl, og også nogle af dem ikke helt retfærdigt.«

Ole Bjørstorp (S), der er socialdemokratisk borgmester i Ishøj Kommune syd for København glæder sig over udtalelsen fra Mette Frederiksen. Han siger til Radio24syv:

»Det er jeg meget glad for at høre. I starten af 90erne ville man ikke lytte til os. Man sagde, vi ikke ville gøre noget for de, der kom her til landet, og intet kunne være mere forkert. I dag er vi i dialog med vores egne på en helt anden måde end dengang. Fundamentet skal være stramt, når man har en indvandrer- og flygtningepolitik, men når man har gjort det og fået mennesker til landet, så skal kommunerne gøre en speciel indsats. Den rolle påtager vi os, men der skal være det stramme fundament som grund for det.«

Uenigheden i mange år har været en stærkt medvirkende årsag til, at netop Dansk Folkeparti har haft stor fremgang i visse perioder, påpeger den socialdemokratiske borgmester.

»Det har spillet en stor rolle, for det har betydet i visse perioder, at Dansk Folkeparti er tordnet frem i, og de gør det stadig,« siger borgmester Ole Bjørstorp.

Powered by Labrador CMS