Miljøminister: Ulven skal beskyttes

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Der er ingen grund til at bekymre sig om den ulv, der har slagtet tre rådyr i en skov tæt på Kolding centrum.

Sådan lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), efter DNA-prøver har fastslået, at tre døde rådyr i Kolding Skov er blevet dræbt og delvist ædt af en ulv.

»Vi har på nuværende tidspunkt ikke grund til at tro, at ulven har slået sig permanent ned i Kolding, og det er almindelig kendt, at der er set flere strejfende hanulve i Jylland,« siger Kirsten Brosbøl i en skriftlig kommentar.

Holder øje med situationen i Kolding

Hun understreger, at Naturstyrelsen holder øje med situationen i Kolding, og at myndighederne har mulighed for at gøre det af med ulven, hvis det viser sig, at den har gjort Kolding til en af sine faste jagtmarker.

»Det er klart, at vi ikke skal have etablerede ulve i vores byer, og det er der også taget højde for i den forvaltningsplan for ulv, som jeg fremlagde i 2014. Den giver mulighed for at skyde ulve, der udviser unormal adfærd,« siger Kirsten Brosbøl.

Borgermøde om ulven

Kolding Kommune har på baggrund af sagen taget initiativ til et borgermøde, hvor eksperter fra Naturstyrelsen vil svare på spørgsmål fra borgere, der måtte være bekymrede over, at ulven er kommet så tæt på byen.

Folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V), der er valgt i Kolding Sydkreds, efterlyser en diskussion om, hvorvidt der er plads til ulven i den danske natur. Hun frygter, at ulvens tilstedeværelse kan få danskerne til at ændre vaner, når det gælder brugen af skovene.

Brosbøl: – Vi skal beskytte ulven

Men miljøministeren mener ikke, at ulvens »opholdstilladelse« på dansk grund står til diskussion.

»Vi skal beskytte ulven, ligesom vi beskytter odder, havørn, hasselmus, birkemus og alle de andre rødlistede og truede arter, vi har i Europa. Det er et mål, vi har i EU i forhold til at standse tilbagegangen af arter inden 2020, og det er et mål, vi har i forhold til FNs mål om at standse tilbagegangen i biodiversitet. Når vi beder andre lande om at beskytte dyr og rovdyr som elefanter, tigere og pumaer, skal vi også selv kunne finde ud af at værne om vores rovdyr som for eksempel ulven,« siger Kirsten Brosbøl.

Hun henviser til, at både jægere, grønne organisationer og landbruget har været med til at udarbejde en forvaltningsplan for ulv i Danmark.

»Forvaltningsplanen har netop til formål at sikre, at forvaltning af ulv foregår på en måde, hvor vi løbende håndterer de udfordringer, der måtte opstå. Det har de gode erfaringer med i Tyskland, Sverige og Norge, så det tror jeg bestemt også, at vi er i stand til at håndtere i Danmark,« siger Kirsten Brosbøl.

Eksperter fra Aarhus Universitet har fundet spor af 19 forskellige ulve i Jylland siden 2012, hvor den første ulv i næsten 200 år blev fundet død i Nationalpark Thy.

Powered by Labrador CMS