Minister efter direktør-fyring: Der skal ryddes op i styrelsen

Foto: Erik Refner/Scanpix
Udgivet Opdateret

Else Smith er blevet fritstillet fra sin stilling som direktør i Sundhedsstyrelsen.

Det sker i kølvandet på en række skandalesager om svigt og manglende tilsyn med lægemidler og sundhedspersonale, som Sundhedsstyrelsen har været indblandet i gennem de seneste år, meddeler Sundhedsministeriet i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Styrelsens tilsyn har »beklageligvis ikke haft den kvalitet, man kan forvente«, lyder ministeriets begrundelse for fritstillingen af Else Smith.

»Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække – under skiftende direktører og ministre – set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Senest har DR afsløret, at en psykiater fik lov til at behandle adskillige patienter, selv om Sundhedsstyrelsen i flere år havde været advaret om, at han havde en alvorlig hjerneskade. Han nåede at være indblandet i flere dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger.

Foruden sagen om den hjerneskadede psykiater har Sundhedsstyrelsen også været indblandet i sagen om fødselspræparatet Misoprostol, som Berlingske har afdækket. Misoprostol, som bruges til at sætte fødsler i gang, har flere gange ført til hjerneskader og dødsfald hos spædbørn. Det gav anledning til alvorlig kritik af Sundhedsstyrelsens tilsyn med lægemidler.

På baggrund af de mange sager skal der nu iværksættes en gennemgribende oprydning i styrelsen, understreger Nick Hækkerup.

»Siden jeg blev sundhedsminister, har jeg hele tiden sagt meget klart, at jeg vil gøre, hvad der skal til, for at få ryddet op i de her ting og for at få genskabt tilliden til Sundhedsstyrelsen. Og der har været en række sager, som samlet set gør, at jeg mener, tiden er kommet til at tage mere grundlæggende fat, så vi få ryddet ordentligt op og moderniseret Sundhedsstyrelsen,« siger han.

Fritstillingen af Else Smith kommer et halvt år efter, at to andre ledende medarbejdere i Sundhedsstyrelsen fratrådte deres stillinger.

I september stoppede direktør Vagn Nielsen fra styrelsens øverste ledelse, og derudover fratrådte tilsynschef Anne Mette Dons sin stilling.

61-årige Else Smith har været administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen siden 1. januar 2011. Inden da var hun chef for styrelsens Center for Forebyggelse i årene 2004-2010. Hun har tidligere også været afdelingschef på Afdelingen for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut (SSI).

Powered by Labrador CMS