Nets advarer om svindel-SMSer

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Adskillige danskere har tirsdag og onsdag modtaget SMSer, der har til formål at lokke modtageren til at sende et billede af sit nøglekort til NemID, oplyser Nets.

»Det er et forsøg på at fiske modtagerens nøglekort. Vi har desværre set en bølge af det her i dag og i går (tirsdag og onsdag, red.), hvor mange modtagere har modtaget en SMS,« siger Søren Winge, pressechef hos Nets.

Svindlernes formål med SMSerne er formentligt at skaffe de fornødne oplysninger til at kunne misbruge modtagerens NemID.

»Typisk linker SMSerne til en server, de har stående, hvor du bliver bedt om at uploade dit nøglekort. Det gør, at de har i hvert fald nogle af de informationer, de skal bruge for at kunne misbruge dit NemID,« forklarer Søren Winge.

Ordlyden i en af SMSerne lyder:

»Hasteproblem med konto. Klik på linket nedenfor, udfyld formularen, upload et billede af din NemID nøglekort. Ellers vil din NemID blive suspenderet,« hvorefter der følger et link.

Svært at gennemskue svindel på mobil

Netop forsøgene på sende denne type svindel-SMSer kan være svære at gennemskue, fordi svindlerne kan få telefonen til at vise Nets som afsender af SMSen.

»Det kan de gøre ved at anvende de samme cifre, som vi typisk bruger, når vi sender SMSer ud. Det kræver ikke, at de på nogen måde har adgang til vores systemer, de kan simpelthen bare skrive de her cifre, og så vil det på telefonen se ud som om, den er sendt fra os,« siger Søren Winge.

Mange har fået svindel-sms

Nets har ikke mulighed for at vurdere, hvor mange brugere, der har modtaget SMSen, men ud fra antallet af henvendelser til deres kundeservice, vurderer Søren Winge, at der er tale om »ganske mange«.

Det er dog begrænset, hvad Nets kan gøre for at sætte en stopper for SMSerne.

»Det bedste er oplysning til brugerne om, at de ikke skal svare på denne her form for henvendelser,« siger Søren Winge og tilføjer:

»Derudover forsøger vores sikkerhedsfolk hver gang, der opstår et eksempel på det her, at få lukket de her servere ned i en fart.«

Nets opfordrer brugere, der modtager SMSen til ikke at opgive nogen former for personlige kortdata, videresende den til Nets analyseafdeling og slette beskeden.

Powered by Labrador CMS