Nu er det billigere at få knækket ryggen

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det kan være dyrt at gå til kiropraktor, men flere støtteordninger og forsikringer gør i dag behandlingen tilgængelig for mange flere.

Har du døjet med ondt i ryggen eller hold i nakken? Så kan det være, at du har lagt dig på briksen hos en kiropraktor.

Og det er blevet mere populært end nogensinde. I 2014 blev 345.000 danskere hjulpet af en kiropraktor. Det er 40.000 flere end i 2005. Det viser nye tal fra Dansk Kiropraktor Forening.

– Folk har fundet ud af, at det ikke bare er hekseri. De ved, at kiropraktorer er veluddannede fagfolk, siger Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

Det billede nikker Helle Johannessen, der er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, genkendende til.

– Kiropraktikken er blevet bedre etableret i sundhedsvæsnet. Hvis man er hos sin praktiserende læge, kan man snakke om kiropraktik. Derfor virker det nu som en mere tryg behandlingsform, siger hun til Newspaq.

Det er ikke kun den større accept af kiropraktik, der ligger bag stigningen, men også en økonomisk fordel, mener kiropraktorformanden.

– For nogle år siden kom der også sundhedsordninger og flere ulykkesforsikringer, der giver tilskud eller dækker behandlingen helt. Derfor er det blevet tilgængeligt for mange flere, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Som medlem af Sygeforsikring Danmark får man tilskud til behandling hos en kiropraktor og hos forsikringsselskabet Codan kan man blandt andet få en behandlingsforsikring. Hos Alka dækker heltidsulykkesforsikringen, og hos Tryg kan man tilvælge kiropraktorbehandling. Hvis din forsikring er med kiropraktorbehandling, så dækker de fleste forsikringsselskaber i op til 12 måneder, hvis du har været ude for en ulykke.

Det offentlige giver blandt andet tilskud til den indledende undersøgelse, røntgenundersøgelse og forskellige behandlinger. Det er ikke nødvendigt med en henvisning fra lægen for at få offentligt tilskud til kiropraktorbehandling. Det samme gælder for sundheds- og ulykkesforsikringerne.

– Som regel har folk selv en god fornemmelse af, om det er deres muskler og led den er galt med, eller om det er noget andet. Vi behandler kun, hvis vi finder noget i muskler og led. Hvis vi mistænker andet, så sender vi patienterne videre til lægen, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Fakta:

– I gennemsnit besøger en patient en kiropraktor 5,7 gange.

– I gennemsnit betaler den offentlige sygesikring omkring 20 procent af kiropraktorregningen, mens patienten selv betaler de resterende 80 procent.

– Medlemmer af Sygeforsikring Danmark får yderligere tilskud til kiropraktorbehandling. Flere ulykkesforsikringer og sundhedsforsikringer dækker også udgiften til behandlingen.

– Kiropraktorer uddannes på Syddansk Universitet med en femårig kandidatuddannelse. De første tre år er stort set identiske med medicinuddannelsen.

– Siden 1992 har kiropraktorer været autoriseret på lige fod med læger og tandlæger.

Newspaq

Powered by Labrador CMS