Nu får 17-årigt ikon sin nobelpris i Oslo

Newspaq
Udgivet Opdateret

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får tildelt Nobels fredspris ved en ceremoni på rådhuset i Oslo.

Malala Yousafzai, den yngste modtager af Nobels fredspris nogensinde, får onsdag i Oslo overrakt prisen, som hun deler med den indiske forkæmper for børns rettigheder Kailash Satyarthi.

Den 17-årige pakistanske pige blev et globalt ikon, efter at hun blev skudt og næsten dræbt af Taliban, fordi hun insisterer på, at piger har ret til at gå i skole.

Op mod 7000 skolebørn mødte de to prismodtagere forud for fredsprisceremonien ved en festlighed arrangeret af Red Barnet.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi skulle efter mødet med skolebørnene videre til audiens hos kong Harald.

Fredsprisen er en af fem priser, der blev indstiftet af den svenske videnskabsmand og industrimagnat Alfred Nobel. Mens uddelingen af de øvrige nobelpriser blev overladt til svenske institutioner, blev opgaven med uddelingen af fredsprisen tillagt en komité på fem personer udnævnt af Stortinget i Oslo.

En ny komité bliver udpeget onsdag.

Senere på dagen overrækkes de øvrige nobelpriser i Stockholm, hvor kong Carl Gustaf ved en højtidelighed i Konserthuset overrækker medaljer og diplomer. 250 gæster ventes at deltage i den efterfølgende festmiddag.

Malala Yousafzai, der er født i byen Mingora i Pakistan 12. juli 1997, blev især kendt i Pakistan med en blog på BBC Urdu, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, der dengang blev kontrolleret af Taliban, og hun skrev om pigers ret til uddannelse.

Hun blev verdenskendt, da hun på en skolebus i Swat-dalen blev ramt af skud i hovedet affyret af et Taliban-medlem. Hun er medstifter af Malala-fonden, der arbejder for børns ret til uddannelse.

Fredsprisen består af en medalje, et personligt diplom og en samlet sum på otte millioner svenske kroner.

/ritzau/NTB

Powered by Labrador CMS