Ny lov vil gøre hjemløshed til en sygdom

På Hawaii er hjemløshed ved at blive defineret som en sygdom.

Hawaii er den stat i USA med flest hjemløse, det vil de nu gøre noget imod.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

Josh Green er en af Hawaiis senatorer, men han er også læge på en skadestue. Derfor ser han en masse hjemløse patienter, der lider af sukkersyge, mentale problemer og en række andre sygdomme, der er noget sværere at håndtere, når patienterne er hjemløse eller ikke har et fast sted at bo. Det har han nu tænkt sig at gøre noget ved.

Han vil nemlig have hjemløshed klassificeret som en medicinsk lidelse under Hawaiis love. Grunden er ganske enkel. Hvis hjemløshed er en sygdom, så kan lægerne udskrive en recept på kuren: Et hjem.

– Det er helt klart et paradigmeskift, men det er langt den bedste ting, vi kan gøre i dag for at give læger lov til at udskrive recepter på et hjem, fortæller Green.

Vil udskrive recepter på husly

Selvom om det er meget kontroversielt introducerede Green sidste uge en lov, der skal klassificere kronisk hjemløshed som en medicinsk lidelse samt kræve at forsikringsselskaberne dækker omkostninger ved behandlingen. Det skriver Honolulu Star Advertiser.

Men hvis en læge udskriver en recept på seks måneders husly, hvor skal patienten så gå hen? Det er her Green vil have Medicaid skal træde til. Medicaid er USA’s sundhedssystem, der hjælper ressourcesvage mennesker. Green vil have, at noget af Hawaiis Medicaid budget på 14 milliarder skal gå til at betale for husly.

Han mener, at staten kan bruge færre ressourcer på Medicaid, hvis man dedikerer nogle af pengene til husly, istedet for at betale for de hjemløses jævnlige besøg på skadestuen. En ny undersøgelse fra Hawaiis universitet har nemlig vist, at sundhedsomkostninger for hjemløse falder med 43 procent, når de har boet det samme sted i seks måneder.

– Husly er en behandling, da det giver patienten større chance for at holde sig rask, siger Connie Mitchell der er chef for Hawaiis største udbyder af hjælp til hjemløse.

Flest hjemløse i USA

Men Mitchell advarer også om en udfordring ved loven, hvis den går igennem. Nemlig at vælge hvem der kan få glæde af den nye ordning.

– Man er nødt til virkelig at kigge på, hvornår det er nødvendigt, for der er mange mennesker, der bliver hjemløse. Men bare fordi de bliver hjemløse er ikke det samme som, at de har ret til husly, siger hun.

Hawaii har den største procentdel af hjemløse i hele USA i 2015. På Hawaii er der 53 hjemløse per 10.000 indbyggere ifølge den Nationale Alliance, der arbejder for at stoppe hjemløshed.

Hvorvidt Greens lovforslag vil gå igennem er stadig uklart, men Hawaiis embedsmænd virker til at være modtagelig overfor alternative løsninger. Sidste år satte staten rekord i, hvor mange penge den brugte på at hjælpe hjemløse.

Og sidste uge foreslog tyve senatorer, at bruge 13,9 milliarder statslige kroner på at bygge billige huse og bosteder for hjemløse samt renovere offentlige bosteder.

Powered by Labrador CMS