Ny metro åbnet: “Bliv væk”

Selv om M4-linjen til Nordhavn åbner lørdag, opfordrer metrodirektør til, at man lader være med at køre med.

Langt færre kører med metroen i disse uger, hvor den danske befolkning skal holde afstand grundet coronavirus. Her er billede af en tom metro fra mandag den 16. marts 2020. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det bliver en stille fejring af den nye metrolinje lørdag, når Nordhavn forbindes til resten af metronettet i København.

(Artiklen fortsætter under videoen)

På grund af coronaudbruddet i Danmark er alle arrangementer i forbindelse med åbningen af linjen M4 og de to stationer – Nordhavn og Orientkaj – aflyst. Det fortæller administrerende direktør i Metroselskabet Henrik Plougmann Olsen.

– Det bliver meget anderledes, end vi havde forestillet os. Vi ville jo for det første gerne have fejret den med alle københavnerne, men selvfølgelig også med alle de mennesker, der har bidraget til det her kæmpe projekt, siger han.

– Lige nu bliver det altdominerende hensyn, at vi ikke skaber nogen risiko for smittespredning, og derfor kommer der ikke til at ske noget som helst festivitas. Togene begynder bare at køre, og det er det, siger Henrik Plougmann Olsen.

Skulle have været fest

Under mere normale omstændigheder ville metrolinjen være blevet indviet med deltagelse af både borgere, kongehuset, Københavns Kommune og ministre. Det var i hvert fald tilfældet, da Cityringen åbnede i september sidste år. Her blev dronning Margrethe én af de første passagerer til at indvie den nye forbindelse mellem Københavns bydele.

De seneste uger har dog i forvejen været præget af langt mindre aktivitet i metroen. Metroselskabet har også iværksat flere tiltag for at mindske spredningen af coronavirus. På trods af dette mener Henrik Plougmann Olsen, at der er god mening i at åbne Nordhavn-linjen for passagerer netop nu.

For linjen vil sikre dobbelt så mange afgange mellem Østerport og København H, lyder det.

– Vi synes egentlig, det ville være forkert at lade være, når vi nu kan tilbyde en metode til at få spredt folk endnu mere i togene, end de er i forvejen. For vi kan faktisk også med det her greb, hvor vi åbner ud til Nordhavn, gøre risikoen for smittespredning mindre, siger han.

Bliv væk

Henrik Plougmann Olsen opfordrer imidlertid til, at man undlader at køre med metroen på nuværende tidspunkt, hvis man kan.

– Dem, som ikke har et behov for transport, vil vi meget gerne opfordre til at blive væk. Også dem, der må være interesseret i at se den nye metro. Vent til nedlukningen er slut, siger han.

Den nye M4-linje har i alt otte stop fra København H til Orientkaj i Nordhavn.

Når M4-tog vender tilbage til København H, kører toget ikke videre med passagerer. Hvis du skal videre rundt i M3 Cityringen, som M4 er en forgrening af, skal du derfor skifte til et M3-tog.

Med åbningen af M4-linjen til Nordhavn kommer det samlede antal metrostationer i København og på Frederiksberg op på 39.

Powered by Labrador CMS