Nye fejl: Brystkræftskandale udvikler sig

Kvinder, der skulle have haft undersøgt brysterne hurtigt på Ringsted Sygehus, fordi de havde klare symptomer blev i stedet visiteret til gruppen med lavere risiko for brystkræft.

Arkivfoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Brystkræftskandalen i Region Sjælland udvikler sig. Mindst to kvinder skulle have haft undersøgt brysterne hurtigt på Ringsted Sygehus, fordi de havde klare symptomer – for eksempel en pludselig indadvendt brystvorte.

Men i stedet blev kvinderne visiteret til gruppen med lavere risiko for brystkræft. Det skriver Sjællandske.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er en ny type fejl i brystkræftskandalen, hvor et større antal kvinder i Region Sjælland i årene 2013 til 2017 fik mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus i strid med de nationale retningslinjer for behandling af brystkræft.

Hidtil har Region Sjællands koncerndirektør Leif Panduro Jensen fastholdt, at kun kvinder fra »prioriteringsgruppe 3« (for eksempel kvinder med smerter i brystet og kvinder med øget genetisk risiko for brystkræft) var omfattet af skandalen.

Region erkænder

Kvinderne fra gruppen med lavest risiko for brystkræft fik kun røngtenundersøgt brysterne. De fik ikke de to andre påkrævede undersøgelser med ultralyd og en læge, der gennemføler bryster og armhuler. Det skete ud fra en instruks fra den daværende ledende overlæge på røntgenafdelingen på Ringsted Sygehus.

Men nu erkender Region Sjælland, at også kvinder, der helt uden tvivl burde have været i et hurtigt kræftpakkeforløb fra starten, er omfattet af brystkræftskandalen. Og flere med lignende forløb vil sandsynligvis dukke op.

– Vi kan se, at der er to sager i de foreløbig 14 sager, som Patienterstatningen har afgjort, hvor der er sket fejl i visiteringen. Når Ringsted Sygehus fik henvisningen fra patientens praktiserende læge, var der symptomer, som betød, at kvinderne skulle have fået klinisk mammografi (alle tre undersøgelser, red.) inden for kort tid, siger Leif Panduro Jensen til Sjællandske.

Han understreger, at kun kvinder som allerede har fået en henvendelse fra Region Sjælland er omfattet. Med andre ord: Har en kvinde ikke været genindkaldt eller fået en henvendelse i sagen fra Region Sjælland, er hun ikke omfattet.

180 anmeldelser

Patienterstatningen er i gang med at gennemgå cirka 180 anmeldelser fra brystkræftramte kvinder fra Region Sjælland for at afgøre, om de har krav på erstatning for de mangelfulde undersøgelser, fordi kræften blev opdaget sent. De er blandt de 304 brystkræftramte kvinder, som Region Sjælland selv har identificeret som omfattet af de mangelfulde undersøgelser fra 2013-2017.

Hos Patienterstatningen er det ingen overraskelse, at der blandt de mangelfuldt undersøgte brystkræftramte kvinder i Region Sjælland er kvinder, som havde tegn på kræft, da de blev henvist fra egen læge.

– Som vi tidligere har meldt ud, har Patienterstatningen i Ringsted-sagen set eksempler på kvinder fra alle tre prioriteringsgrupper, siger kommunikationschef Charlotte Wamberg til Sjællandske.

Patienterstatningen har umiddelbart ikke yderligere kommentarer til regionens udmelding.

Styrelsen for Patientsikkerhed har politianmeldt sagen til Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi. Derfor har de ingen kommentarer til regionens indrømmelse af visiteringsfejl.

Kilde: Sjællandske

Powered by Labrador CMS