Øl til julefrokosten: Sådan vælger du den helt rigtige

For at få mest ud af smagsoplevelsen kræver det forskellige øl til julefrokostens mange småretter. Få guiden til at vælge dem her.

Hvis du ikke kunne drømme om at servere rødvin til fisk eller hvidvin til steg, så bør du også overveje, hvilke øl du serverer til julefrokostens forskellige retter. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Scanpix
Udgivet Opdateret

Julefrokosterne står for døren, og juleøllene begynder at fylde på butikkernes hylder. Men kan man bare købe et tilfældigt udvalg, når man køber øl til julefrokosten?

Ikke hvis øllen skal passe til den række af forskellige småretter, der lander på bordet, mener Carsten Berthelsen, der er forfatter til en række bøger om øl og oldermand ved Danske Ølpublicisters Laug.

– Man skal vælge en øl til hver ret – man kan jo dele dem mellem sig. Du får mest ud af en nuanceret oplevelse. Hvis du tager den sødere øl hele vejen igennem, så får du en lidt ensidig oplevelse, og det går ud over smagen af maden, siger Carsten Berthelsen og tilføjer:

– Vi er jo enige om, at hvis vi skal have vin til en fiskeret, så serverer vi hvidvin. På samme måde skal man nuancere sin oplevelse med øl, synes jeg.

Her får du hans forslag til øl til julefrokosten og dens forskellige indslag.

Den perfekte øl til sild

Det giver måske meget god mening, at det ikke er den samme øl, der passer til sild og steg. Men faktisk bør man også skelne mellem de forskellige typer marinade, silden serveres i, når man vælger øl, fortæller Carsten Berthelsen.

– Hvis du har den bløde marinerede sild, skal du have en blød maltet øl. Carlsbergs 1883 er meget velegnet. Hvis du tager en skarpere marinade, så ville jeg vælge en pilsnerøl, siger ølkenderen.

Han nævner også en ale fra Fur på bare 2,7 procent med det indlysende navn Julefrokost som en god makker til sild.

Ørred og æggestand

Er det ørred, æggestand eller en salt rejemad, der lander på tallerkenen, så vil Carsten Berthelsen anbefale IPA, altså India Pale Ale. Det er den bedste øl til julefrokosten, hvis man skal have de retter.

– Jeg ville gå efter Nørrebro Bryghus’ Bombay Pale Ale, det er en rigtig god IPA. Amager Bryghus laver også fremragende IPA’er. Det er til det salte og til den lidt fade, men fede æggestand, forklarer han.

Varme retter og steg

Når det er blevet tid til de lune retter og stegen, så kan man finde de tungere juleøl frem.

– Til det karamelliserede andelår med noget kål er det virkelig godt med noget sødme til at supplere. Og hvis vi tager mørbradbøffer med bløde løg eller medisterpølse med grønlangkål eller rødkål, ville jeg tage nogle af de mere traditionelle sødere juleøl, siger Carsten Berthelsen og foreslår:

– For eksempel Herslev Bryghus’ Stjernebryg, Fur Christmas Ale eller Jacobsens Golden Naked Christmas Ale. De er meget velegnede.

Hvad med osten?

– Hvis vi nu tager de stærke oste – enten skæreoste eller skimmeloste – så vil jeg helt sikkert foreslå porter og stout. Det går rigtig godt sammen, siger Carsten Berthelsen.

Som eksempler nævner han Mikkeller Beer Geek Breakfast, som har tilsætning af kaffe, eller en porter fra Hornbeer i Hornsherred.

Er man til de stærke sager foreslår han The Fundamental Blackhorn fra Hornbeer, som er en stout på hele 11 procent.

Syrlige øl for de rutinerede

Michael Bom Frøst, som er lektor ved Københavns Universitet og ph.d. i sensorisk videnskab, fortæller, at syrlige øl faktisk er rigtig godt øl til julefrokosten.

Hvor kommer juleølen fra?

Nærmest hvert eneste bryggeri i Danmark og Nord-Europa har mindst en juleøl på repertoiret. Aldrig før har udvalget være større og man kan i dag få juleøl med mange forskellige – og måske lidt mærkelige smage. Men hvor kommer traditionen egentlig fra?

Vikingerne fejrede ikke jul, i stedet fejrede de jòl. En af de mest højtidelige og ældste af juleskikkene var juleøllet. Selv efter kristningen af Danmark har juleøllen overlevet. På den måde kan man sige at juleøllet blev et bindeled mellem ny og gammel tro.

Frem til første halvdel af 1800-tallet blev juleøllet, som alt andet øl brygget hjemme på gårdene, i tillæg til klostrene eller ved små bryggerier udenfor byerne.

Men traditionen med hjemmebrygget julebryg blev svækket i begyndelsen af 1900-tallet, da bryggerierne begyndte at brygge øl efter den tyske renhedslov, der siger, at øl kun må indeholde vand, malt, humle og gær. Det eliminerede de historiske og traditionelle smage brugt i det hjemmebryggede øl.

I dag kan vi heldigvis stadig få mange forskellige juleøl, da traditionen er blevet taget op igen af flere bryggerier.

Kilde: DN.no

Det syrlige øl er på fremmarch i ølkenderkredse, man det er faktisk ikke noget, man bare sådan lige skal kaste sig ud i. Det kræver en vis rutine og tilvænning at værdsætte de syrlige øl, pointerer både Michael Bom Frøst og Carsten Berthelsen.

Har man mod på at prøve en sur sag til julefrokosten, så foreslår Carsten Berthelsen Herslev Bryghus’ øl, der er spontangæret og brygget på hø i stedet for humle, eller belgiske lambic-øl.

Powered by Labrador CMS