Olieprisen styrtdykker: 24.000 nordmænd fyret

Prisen på olie er i frit fald, og det koster olieindustrien dyrt. 24.000 nordmænd er blevet fyret på blot et år. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Olieprisen halveret på et år. En tønde råolie koster mandag morgen 44,5 dollar mod 91 dollar for et år siden. Det har kostet 24.000 nordmænd jobbet.

Investeringsbanken Goldman Sachs smed fredag mere brænde på oliebålet med en analyse, der pegede på, at et overudbud af olie på markedet kan resultere i, at olieprisen kan falde ned mod 20 dollar pr. tønde.

»Oliemarkedet er endnu mere overforsynet, end vi havde regnet med. Vi estimerer nu, at dette overskud vil fortsætte i 2016 med yderligere Opec-produktionsvækst, konkurrencedygtige tilbud uden for Opec og svagere efterspørgselsvækst,« skrev den amerikanske investeringsbank i en analyse.

For Norge er prispresset på olie blevet særdeles kritisk. Allerede for tre måneder siden viste en større sammentælling fra den norske bank DnB Nor, at der siden august 2014 er blevet fjernet over 22.000 job i den landets oliesektor. De massive olieprisfald har været gift for norsk økonomi, hvor nyheder om store fyringsrunder efterhånden er blevet dagligdag. Statoil toppede fyringslisten tilbage i juni, men hele 23 selskaber har sløjfet 150 stillinger eller derover siden august 2014.

Den seneste prognose viser, at næsten 24.000 personer har mistet deres job i den norske oliebranche over det seneste års tid.

Olierelaterede virksomheder beskæftigede i omegnen 330.000 personer i Norge i 2014.

Powered by Labrador CMS