Østergaard kalder DFs asyludspil for »vanvittigt«

RB Plus: Nej og atter nej til R-forslag om boligskatDe Radikales forslag om at hæve boligskatten efter år 2020 er “ikke nogen særlig god idé”, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt. Pressemøde om Økonomisk Redegørelse tirsdag den 26. maj 2015 kl. 14.30 i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Slotholmsgade 10, 1216 København K. Redegørelsen præsenteres for pressen af økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard. Økonomisk Redegørelse er regeringens vurdering af den økonomiske udvikling i Danmark og udlandet og indeholder en prognose for dansk økonomi.
Udgivet Opdateret

»Det er et vanvittigt forslag.«

Sådan betegner den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), et nyt asyludspil fra Dansk Folkeparti, som indeholder markante forslag til, hvad Danmark skal gøre med flygtninge og asylansøgere i fremtiden.

Dansk Folkeparti foreslår blandt andet, at Danmark skal oprette asylcentre i nærområderne eller i udlandet, så der på sigt ikke gives asyl i Danmark. Derudover vil partiet gøre op med asylansøgernes ret til en bolig, så de i stedet skal blive på asylcentrene.

Men det er den helt forkerte retning at gå i, understreger Morten Østergaard.

»Forslaget vil føre os tilbage til en tid, hvor vi havde børn, der fejrede tiårsfødselsdag uden at have oplevet andet end indersiden af et dansk asylcenter. En tid, hvor vi havde masser af selvmordsforsøg blandt danske asylansøgere, fordi de sad i centrene år ud og år ind,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Jeg forstår simpelthen ikke – på trods af at det er valgkamp – at man på den måde vil udvise en ligegyldighed over for medmenneskers liv. Og det er jo det, man gør med sådan et forslag.«

Ifølge Morten Østergaard har det store konsekvenser, hvis flygtninge placeres i centre i stedet for i lokalsamfundet. Et liv i passivitet med psykisk sygdomme og flere selvmordsforsøg er blot nogle af de negative konsekvenser, ministeren nævner med reference til fortiden.

»Det er jo ikke nogen fjern fortid. Det var vilkårene for bare få år siden i danske asylcentre. Og jeg har simpelthen svært ved at forstå, at nogen partier skulle ønske sig tilbage til den situation,« understreger han.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF), begrunder sit forslag med, at der er masser af danskere og herboende indvandrere, der står i kø til en bolig, mens flygtninge og asylansøgere »kan hoppe boligkøen over«.

Men det er ikke vejen frem at afholde flygtningene fra at få en bolig og i stedet lade dem blive på asylcentrene, pointerer Morten Østergaard.

»Vi har oplevet, hvad det vil sige at spærre folk inde i asylcentre i Danmark. Det fører kun til menneskelig nedbrydelse, og det kan vi ikke være bekendt over for dem, som det handler om. Men det nytter heller ikke noget i det lange løb, for så ender det med, at man giver opholdstilladelse på grund af sygdom i stedet for at lade folk komme ud og være virksomme fra start,« siger han.

Den radikale leder fastslår, at integration altid skal starte fra dag ét – uanset om en flygtning skal være i Danmark i kort eller lang tid:

»Det er bedre for hver enkelt, at man kommer i gang, er virksom og går til hånde på det danske arbejdsmarked.«

Powered by Labrador CMS