Pas på når du køber sådan en bil

Købeloven gælder som udgangspunkt, hvis man laver en handel med en anden privatperson. Men man kan aftale sig ud af den, så vær opmærksom.

Udgivet Opdateret

Der kan være store summer at spare, hvis du køber naboens brugte bil privat frem for gennem en brugtvognsforhandler. Besparelsen er nogle gange på bekostning af en række rettigheder.

Selv om købeloven – med dertilhørende toårs reklamationsret – som udgangspunkt også dækker handler mellem privatpersoner, så må bilen gerne sælges som beset.

– Man kan mere eller mindre aftale det, man har lyst til, siger jurist Michael Ern Nielsen fra FDM.

Pengene måske væk

Selv hvis I ikke aftaler jer ud af det, er der ikke lige så meget rygdækning, som hvis du havde købt den brugte bil af en brugtvognsforhandler.

– Hvis man reklamerer til en privatperson, er pengene fra handlen måske brugt. Og så står man dårligt, siger Michael Ern Nielsen og tilføjer:

– Man kan ikke gå til noget ankenævn, men kun domstolene. Og det kan være en svær og dyr proces.

Lyt efter det

Hos FDM tilråder man derfor altid at prøvekøre bilen inden. Her skal du lytte efter mislyde fra motoren – både ved opstart og under kørslen. Er tandremmen slidt, kan det hurtigt løbe op hos mekanikeren.

Tjek også dækkene. Er de mere end fem-seks år gamle eller er mønsterdybden under tre millimeter, bør de udskiftes. Lovkravet er dog mindst 1,6 millimeter.

Derudover skal du også afprøve sædevarmen og airconditionanlægget – for både varme og kulde – samt se efter stenslag og flænger i ruden. Er du ikke selv bilkyndig, kan du få foretaget en professionel brugtbiltest.

Undgå problemer

Hvis ikke du ender med at købe bilen, så se pengene som en investering i ikke at havne i problemer, siger Michael Ern Nielsen.

– Aftal eventuelt med sælger, at I skal dele udgiften til en professionel brugtbiltest. Og aftal også, hvem der skal betale for eventuelle fejl og mangler, siger han.

Sørg samtidig for at få lavet en sludseddel, selv om det er en privat handel, råder Kåre Kvistgaard, som er indehaver af den uvildige bilrådgivning Autohelper.

Dokumentér service

Slutsedlen består af afkrydsningsfelter bestående af ja-nej-spørgsmål. Svarer man “ja”, lyder det i tillæg, om der findes dokumentation.

– Jeg fraråder køb, hvor der ikke er dokumentation for servicehistorikken. Det vil sige alt om vedligehold, service, skader og reparationer, siger Kåre Kvistgaard.

– Det har enorm betydning for bilens levetid og stand, om den for eksempel har fået alle de serviceeftersyn, den skulle, tilføjer han.

Desuden skal du også tjekke, om der er eventuel restgæld i bilen. Er der taget pant i bilen, eller er der et billån, kan du risikere at sidde tilbage med gælden.

Det kan du undersøge ved at indtaste nummerpladen på Bilbogen.dk.

Powered by Labrador CMS