Planlæg og få haven til at bugne hele sæsonen

Tænk diversitet og flere sorter ind, når du planlægger høstsæsonen. Så varer den længere

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgalleriet herover (Kilde: Det online havemagasin Hverdagshaven).

Hvis du har køkkenhave og gerne vil kunne hente grønt derfra hele sæsonen, så handler det især om planlægning.

Ifølge Christine Granild, som driver det online havemagasin Hverdagshaven, kan mange planter nemlig drage nytter af hinanden, hvis de plantes i forlængelse af hinanden.

– Har man høstet de første salathoveder, kan kålen komme ud efterfølgende, for både spinat og salat går hurtigt i stok om sommeren, hvis det er for varmt. Her kan kålen så afløse og plukkes til efteråret.

– Ærter og bønner kan også have en lang høstperiode, og de kan nemt afløse andre afgrøder.

Lav en kalender

Et godt redskab til planlægningen er en såkalender, som viser, hvilke afgrøder der er gode at så på bestemte tidspunkter.

Du kan også føre havedagbog, hvor du holder styr på havens udvikling og noterer, hvilke erfaringer du gør dig, siger Christine Granild.

Hun foreslår også at dyrke flere sorter af den samme afgrøde.

Du kan for eksempel begynde med ærter, der spirer tidligt, og så erstatte dem med en sort, som kan høstes senere på sæsonen.

– Man kan også begynde med de almindelige grønne squash og sideløbende dyrke butternut-squash. Mens man spiser de grønne squash i løbet af sommeren, kan man vente på, at butternut-squashen vokser.

– Tænk gerne i flere sorter, for det er både sjovt og meget flot med en køkkenhave, hvor der både er klassiske røde tomater, men også sorte eller stribede.

Christine Granild opfordrer i det hele taget til at tænke diversitet ind i de afgrøder, du vælger.

– Nogle planter, for eksempel radiser, vokser hurtigt og skal høstes ofte, hvorimod man kan have glæde af andre som squash og græskar over længere tid.

– Det giver et stort udvalg i haven, og de mange forskellige afgrøder tiltrækker smådyr, som gavner biodiversiteten.

Høstes flere gange

Ifølge Carla Prip, som er chefgartner for Fælleshaverne og underviser på digitale havekurser, kan du med fordel skelne mellem, hvad du kan høste én eller flere gange.

– Kartofler høster man for eksempel kun én gang, mens man kan gå og plukke af krydderurter flere gange.

– Hvis der skal være noget at høste hele sæsonen, uden at det kræver en stor indsats, så kan man især gå efter krydderurter, siger Carla Prip, der dog tilføjer, at du hovedsagligt skal vælge grøntsager ud fra, hvad du kan lide.

Forskellig cyklus

På den længere bane er der også forskel på planternes livscyklus, forklarer hun.

De fleste grøntsager som for eksempel kål, rødbeder, gulerødder og ærter er énårige og varer derfor kun en sæson, hvorimod flere planter som purløg og timian kan blive ved i flere år.

Carla Prip forklarer, at selv om mange grøntsager har ideelle tidspunkter at vokse på, kan det være svært at styre livet i køkkenhaven.

– Er man meget dygtig, så kan man planlægge en sæson, så der er noget at høste hele tiden. Men selv for en gartner er det svært, når det foregår udendørs, fordi der er mange variabler, siger hun.

Se flere fotos i billedgalleriet herover (Kilde: Det online havemagasin Hverdagshaven).

Powered by Labrador CMS