Pligtforsømmelse: Danske søværnsfolk straffet

To højerestående folk på fiskeriinspektionsskibet Lauge Koch er blevet straffet for flere ulovligheder.

To højerestående på fiskeriinspektionsskibet Lauge Koch er blevet straffet for pligtforsømmelse efter en uetisk handel blandt andet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Under et togt på Forsvarets fiskeriinspektionsskib Lauge Koch i Østgrønland er en banjermester og en teknikofficer kommet i uføre.

På togtet i sommeren 2018 har de blandt andet lavet en uetisk byttehandel, mens den ene også har skudt en moskusokse på en jagt i en nationalpark, skriver Kalaallit Nunaata Radioa.

Artiklen fortsætter efter videoen

Byttede sig til narhvalstænder

På togtet købte en banjermester og en teknikofficer fire kartoner cigaretter og en flaske spiritus ombord på Lauge Koch. Skibets kiosk fungerer på samme måde som i lufthavnen, hvor varer kan købes told- og afgiftsfrit.

Cigaretterne og flasken med spiritus skulle bruges som betaling for tre narhvalstænder i Ittoqqortoormiit.

De to højerestående folk har købt cigaretter for omtrent 120 kroner og en flaske sprut, mens narhvalstænderne kan indbringe tusindvis af kroner afhængigt af deres udseende og størrelse.

Det er i øvrigt også ulovligt at sælge spiritus i Ittoqqortoormiit.

For de forseelser har Forsvarets anklagemyndighed, Auditørkorpset, dømt dem for pligtforsømmelse i den militære straffelov.

Ulovlig jagt

Men det er ikke det eneste, der slider på samvittigheden.

Fire dage før den uetiske handel var banjermesteren på jagt i Nationalparken i Nord- og Østgrønland. Her skød han en moskusokse, som blev spist på skibet.

Men ifølge grønlandsk lovgivning er det ulovligt at gå på jagt i en nationalpark, derfor har banjermesteren fået en bøde på 9000 kroner, mens teknikofficeren har fået en bøde på 5000 kroner.

Desuden har også skibschefen på togtet fået en bøde på 6000 kroner, fordi han ikke havde indberettet den ulovlige nedlæggelse af moskusoksen. Han straffes også for at have tilladt sine besætningsmedlemmer at fiske fra skibet uden gyldigt fisketegn.

Powered by Labrador CMS