Politiet skal tjekke udlændinges papirer

Fremover skal politiet spørger flere udlændinge om deres papirer og grund til at være i Danmark. Foto: Colourbox/free
Udgivet Opdateret

Politiet skal fremover kontrollere personer ved grænsen, selvom de ikke mistænkes for alvorlig kriminalitet.

Tidligere har politiets kontrol med personer i grænseområder og lufthavne typisk baseret sig på en konkret mistanke om alvorlig kriminalitet. Men nu skal politiet i højere grad standse mistænkelige udlændinge og spørge til deres papirer og grund til at være i Danmark.

Det er meldingen fra justitsminister Karen Hækkerup (S), som dermed uddyber statsminister Helle Thornings-Schmidts (S) budskab i åbningstalen om skærpet grænsekontrol.

– Forslaget står i modsætning til gammeldags grænsekontrol, som erfaringsmæssigt kun har begrænset effekt, siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Her fastslår justitsministeren, at ulovlig indvandring og kriminalitet begået af udenlandske kriminelle udgør en “væsentlig udfordring for Danmark såvel som vores nabolande”.

Regeringen ønsker på den baggrund at give politiet mulighed for at udføre en ny skærpet udlændingekontrol i grænseområder og lufthavne.

Ifølge Karen Hækkerup skal politiet fremover have mulighed for generelt at standse og kontrollere personer i grænseområder og lufthavne for at fastslå identitet, nationalitet og opholdsret.

Kontrollen skal både omfatte busser, tog, fly og skibe og skal blandt andet forhindre illegal indvandring.

– Vi vil ikke finde os i, at personer kommer til Danmark for at begå kriminalitet, og vi ønsker at sende et stærkt signal om, at sådanne personer ikke er velkomne.

– Derfor giver vi politiet helt nye og effektive redskaber som eksempelvis automatiske nummerpladeskannere, der bliver sat op ved grænserne.

– På den måde kan politiet sætte ind over for menneskesmuglere og blive alarmeret, når mistænkelige biler kører ind i Danmark. Vi strammer også op i forhold til kontrollen i lufthavnen, så den bliver mere målrettet og konsekvent, siger Karen Hækkerup.

Hun fastslår, at modellen er inspireret af lovgivningen i blandt andet Holland.

– Da den tidligere regering eksperimenterede med at genindføre permanent toldkontrol, var resultaterne da også ganske begrænsede. Med vores forslag nytænker vi politikontrollen inden for Schengen-samarbejdet.

– Vi overholder fuldt ud præmisserne for samarbejdet, men tænker nyt og anderledes og udnytter rammerne inden for Schengen-samarbejdet i et omfang, vi ikke har set før, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS