Populær julegave kan være totalt værdiløs

Hvert år stanger danskerne det ene gavekort efter det andet under juletræet, men det er måske slet ikke en god idé.

Udgivet Opdateret

Der er i år særlig grund til at være opmærksom på gavekort. Hvis du har småbørn, niecer, børnebørn eller bare bekendte, som du giver julegaver til, så har du måske hørt historien om den pressede koncern bag Fætter BR og Toys’R’Us. Og i kølvandet på de pressede legetøjsbutikker, så har Newsbreak.dk taget et kig på reglerne for gavekort, tilgodebeviser og oplevelsesrejser.

Gavekort kan være en fin gave, som bidrager til et større ønske, eller giver en spændende oplevelse. Desværre kan de også ende deres dage, ubrugte og spildte i en køkkenskuffe. Heldigvis er der nogle ting du kan prøve for at undgå at dit gavekort udløber.

Ifølge en undersøgelse, som Konkurrence og Forbrugerstyrelsen udsendte sidste år, har hver femte dansker inden for de seneste to år kasseret mindst et gavekort, fordi det var udløbet. En tidligere undersøgelse fra 2012 viste, at omkring hver tredje gavekort aldrig blev brugt – det svarede ifølge undersøgelsen til en værdi på 400 millioner kroner, der gik tabt på ubrugt gavekort om året.

Derfor skal man tænke sig om, før man køber et gavekort.

– Hvis du får et gavekort som gave eller tager i mod et tilgodebevis, når du bytter en vare, er det en god ide at bruge det hurtigst muligt. Pengene kan være tabt, hvis butikken lukker, går konkurs eller får ny ejer. Der gælder de samme regler om gyldighed for gavekort og tilgodebeviser, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som det første råd på en sektion om gavekort på sin hjemmeside.

Vigtigt at kende regler for gavekort

Det er væsentligt som forbruger at have styr på hvilke regler for gavekort, der gælder. For der er en række generelle regler, der sikrer dig som forbruger. Det gælder blandt andet, hvor længe et gavekort skal være gyldigt, og at du i mange tilfælde har krav på at få pengene retur for et gavekort, hvis du ikke når at bruge det, inden det udløber.

I nogle tilfælde kan der være specifikke betingelser for et gavekort, men det er ikke altid, at disse er gyldige. Hvis man kender sine rettigheder som forbruger, kan man i nogle tilfælde kræve at få indløst sit gavekort, selvom betingelserne ikke er overholdt.

Du kan klikke igennem galleriet øverst i artiklen og få en gennemgang af de vigtigste regler for gavekort.

Powered by Labrador CMS