Profil-psykolog om stenkastere: De melder ikke sig selv

Politiet efterlyser gerningsmænd til to episoder med stenkast fra motorvejsbroer. Og det lader til, at der bliver hårdt brug for befolkningens hjælp.

Psykolog Jørn Beckmann kalder stenkastende unge for utilpassede og ansvarsløse. Her ses politiet i gang med at efterforske episoden på Fyn. (Foto: Kim Rune/Scanpix 2016)
Psykolog Jørn Beckmann kalder stenkastende unge for utilpassede og ansvarsløse. Her ses politiet i gang med at efterforske episoden på Fyn. (Foto: Kim Rune/Scanpix 2016)
Udgivet Opdateret

Både Fyns Politi og Midt- og Vestjyllands Politi er stadig på udkig efter gerningsmændene til to episoder med stenkast fra motorvejsbroer. I sagen fra Fyn mistede en tysk kvinde livet, mens hendes mand blev livsfarlig kvæstet. Deres fem-årige barn slap med få skrammer. Forbrydelsen skete lidt før klokken 4.00 ved broen over motorvejen ved Langesøvej. Broen er placeret mellem Blommenslyst og Vissenbjerg.

I Silkeborg fik en vagt fra Vejdirektoratet, der kom kørende på den endnu uåbnede motorvej natten til mandag, noget af et chok, da han en aften var tæt på at blive ramt af en sten – formodentlig kastet af en af de seks unge mennesker, han observerede på motorvejsbroen.

Gerningsmandsprofil

Psykolog Jørn Beckmann har tidligere samarbejdet med USA’s forbundspoliti, FBI, hvor han har været med til tegne profiler af forbrydere og gerningsmænd:

– Det er jo unge mennesker, der er forsømte og uden opdragelse og vejledning, siger Jørn Beckmann, der også er professor emeritus i psykologi og tidligere chefpsykolog på Klinisk Psykologisk Afdeling på Odense Universitetshospital til Newsbreak.dk

Ifølge den tidligere chefpsykolog er det de forsømte unges måde at få noget spænding i tilværelsen.

– Det er en spænding at risikere at få folk til at dø, siger Jørn Beckmann.

– De unge har udviklet en karakterløshed, og dermed mangler de også ansvarligheden, mener han.

Forsøger de at dræbe? 

– Her er jeg nok lidt uenig med politiet. Jeg tror ikke, de har et egentligt mordmotiv, men et spændingsmotiv. Jo hurtigere, bilen kører, jo tungere stenen er…

Vil de fortryde, hvis de slår nogen ihjel?

– Deres karakterløshed og manglen på ansvar gør, at de formentlig ikke vil være meget angrende. Og man skal ikke forvente, de melder sig selv, siger Jørn Beckmann.

Stadig ingen afgørende spor

I sagen fra Silkeborg efterlyses seks personer, to piger og fire drenge, alle omkring de 16 år.

– Vi har fået nogle få henvendelser, siger Mette Therkildsen, fagkoordinator i efterforskningen hos lokalpolitiet i Silkeborg til Newsbreak.dk.

– Så vi opfordrer stadig folk, der har set noget, eller unge, der har hørt noget, til at henvende sig, siger Mette Therkildsen.

Vagtmanden, der blev udsat for stenkastene, har det efter omstændighederne godt.

– Men han er selvfølgelig rystet, siger Mette Therkildsen.

Hos lokalpolitiet i Silkeborg har man ikke, modsat Fyns Politi, andre verserende sager om stenkast fra motorvejsbroer.

Heller ikke på Fyn er man tæt på en opklaring, på trods af flere henvendelser.

– Ingen af henvendelserne har dog kunnet føre politiet på sporet af gerningsmændene, oplyser efterforskningsleder Michael Lichtenstein til Ritzau.

– Henvendelserne fordeler sig ad to spor. Det ene går på den type sten, der er blevet kastet, og det andet drejer sig om mistænkelige personer, fortæller efterforskningslederen.

Fyns Politi har oplyst, at sagen efterforskes som en drabssag. I dansk ret er det muligt at straffe for manddrab, selv om det ikke har været gerningsmandens hensigt at slå nogen ihjel.

Og det har det nok ikke umiddelbart:

– Nej, de går bare ind i legen og ser, hvem der kan kaste præcist. Det bliver en konkurrence. De sidder ikke et kvarter og tænker inden, de kaster stenen. De slår simpelthen hjernen fra og tænker ikke over konsekvenserne, siger Jørn Beckmann.

Kan det give andre samme ide?

– Det kan det sagtens. Man bliver en copy-cat. Derfor er det også væsentligt, at politiet tager den slags meget alvorligt. De spiller jo russisk roulette med folks liv, siger Jørn Beckmann.

Har du oplysninger i en af sagerne, kan du kontakte både Midt- og Vestjyllands og Fyns Politi på telefon 114.

Powered by Labrador CMS