Refleks-veste hitter hos løbere

Løbere er meget mere synlige med refleks-vest. Foto: Codan
Udgivet Opdateret

Når danskerne bevæger sig ud i vintermørket for at løbe en tur, er de blevet rigtig gode til at gøre sig synlige. Især refleks-veste er populære

I den mørke tid er det ekstra vigtigt at huske reflekserne, så man er synlig for bilister og andre trafikanter. Når danskerne bevæger sig udenfor i efteråret og vinteren, er det dog kun 36 procent, som husker reflekser på overtøjet. Men billedet ser noget anderledes ud, når blikket vendes mod motionisterne. De husker nemlig i høj grad de ekstra reflekser, når de skal motionere udendørs, viser en undersøgelse fra Codan. Således svarer hele 82 procent af udendørsmotionisterne, at de generelt bruger reflekser eller lygter, når de motionerer.

Motionisterne er også blevet bedre til at tage ekstra reflekser på, ud over dem, som er syet ind i motionstøjet, og her er refleks-vesten en nem og billig løsning. 31 procent af udendørs-motionisterne svarer således, at de som regel har refleks-vest på. Det er en stigning i forhold til sidste års undersøgelse, hvor kun 24 procent svarede, at de brugte refleks-vest.

– Du mindsker risikoen for at blive påkørt med 85 procent, hvis du har reflekser på dit tøj. Det er især relevant for dem, som løber udenfor, da de ofte krydser cykelstier og veje uden for de afmærkede lyskryds, hvor bilister og cyklister er mindre opmærksomme, forklarer Kia Høier Pedersen, kommunikations-konsulent hos Codan.

Kia Pedersen er glad for, at de danske udendørsmotionister har taget refleksvesten til sig i stedet for kun at forlade sig på de reflekser, som er indsyet i tøjet.

– Risikoen ved kun at bruge de reflekser, som er syet ind i tøjet er, at de mister deres virkning allerede efter 30 vaske. Med refleks-veste har motionisterne i stedet en billig og fleksibel løsning, som ikke skal vaskes lige så tit som løbetøjet eksempelvis. Så det er godt at se, at vesten er populær, fortæller Kia Høier Pedersen.

Der er dog en gruppe af motionister, der ikke er gode til at sikre sig i trafikken. Det er dem, der måske har mest brug for det: Byboerne i hovedstadsområdet er ikke gode til at huske ekstra reflekser, når de er ude og løbe i mørket. Kun 18 procent svarer, at de som regel bruger refleks-vest, når de motionerer.

En del af forklaringen kan ifølge Kia Høier Pedersen fra Codan ligge i, at byboere tror, at gadebelysningen i byer sikrer, at de øvrige trafikanter kan se motionsløberne:

– Det er en falsk tryghed. Noget tyder nemlig på, at de mange lyskilder kan forvirre bilisten. Så derfor er det endnu vigtigere, at de bløde trafikanter, som eksempelvis motionisterne har reflekser og også gerne lysdioder på for at overdøve lyshavet omkring dem.

De bedste til at huske de ekstra reflekser finder man i Midtjylland og Nordjylland. Her svarer henholdsvis 39 procent og 38 procent af udendørs-motionisterne, at de som regel bærer refleks-veste, når de motionerer.

Powered by Labrador CMS