Regionerne hiver erstatninger tilbage fra patienter

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Hvis man har fået tilkendt erstatning for fejlbehandling, risikerer man i stigende grad at få den frataget igen

Har man som patient fået tilkendt en erstatning efter fejlbehandling i sundhedssystemet, så gør man klogt i at tøve, inden man bruger pengene på eksempelvis genoptræning og hjælpemidler. Flere af landets regioner er nemlig begyndt at sætte hårdt ind for at reducere eller trække allerede tilkendte erstatninger tilbage fra patienter. Det fortæller programmet Reporterne på Radio24syv.

Hos Ankenævnet for Patienterstatningen, der behandler ankesagerne, bekræfter kontorchef Camilla Hammer over for Radio24syv, at der er en stigende interesse fra regionerne.

»Der er helt afgjort en stigende interesse. Vi har gennem de seneste år set flere ankesager, der er indbragt af regionerne. Især de seneste år har vi oplevet en øget aktivitet i regionerne,« siger hun.

Endnu ikke offentliggjorte tal fra Ankenævnet for Patienterstatningen viser, at der sidste år var 131 sager, hvor nævnets afgørelse var til skade for patienten. Hvor erstatningen altså enten blev reduceret eller helt bortfaldt. Heraf var 38 indbragt af regionerne. Et tal som forventes at stige yderligere.

»Vi ser desværre, at nogle regioner spekulerer i at appellere en række sager for at reducere eller fratage de erstatninger, der allerede er givet. Det finder vi meget anstødeligt,« siger Niels Jørgen Langkilde, landsekretær i Patientforeningen.

Kritikken bakkes desuden op af Danske Patienter, en paraplyorganisation med 870.000 medlemmer.

I Region Syddanmark har man netop besluttet at bruge flere ressourcer på at gennemgå de sager, hvor regionen er blevet pålagt at betale erstatning til en patient. Regionen håber således at kunne spare 8,5 millioner kroner i år ved at anke flere erstatningssager. Noget man tidligere ikke har haft fokus på.

»Indtil nu har vi haft en tilbagelænet tilgang til at anke erstatningssager. Men kan vi spare 8,5 millioner kroner, så kan vi have 17 sygeplejersker mere på gulvet. Så det er en vurdering af, hvordan vi gør det bedste for vores patienter. Og det er ikke ved at bruge pengene på at betale erstatninger, som patienterne egentlig ikke havde krav på,« siger sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær til Radio24syv.

Han understreger, at man kun går efter de sager, hvor erstatningen overstiger 100.000 kroner, ligesom ambitionen er, at regionen skal vinde minimum halvdelen af de sager, de anker.

»For vi ønsker ikke at skabe unødvendig utryghed hos patienterne,« fastslår han.

Ingen af de politikere, der stemte for forslaget, har ønsket at udtale sig til Radio24syv. Men Mikkel Andersen, medlem af Regionsrådet for Enhedslisten, der forsøgte at få spareforslaget pillet ud af budgettet for 2015, siger til Radio24syv:

»Hvis det stod til mig, skulle vi slet ikke anke. Vi skal tænke på, at det er mennesker, der har været igennem et forfærdeligt sygdomsforløb – og så skal de trækkes igennem ankenævnet.«

Region Syddanmark udbetalte i 2013 erstatninger for 176,1 millioner kroner i 691 sager.

Inspirationen kommer fra Region Nordjylland, hvor man har ansat et team til at kigge afgørelser om erstatning igennem og vurdere, om der er grundlag for at vinde en sag ved at anke afgørelsen til Ankenævnet for Patienterstatningen.

»Der er ingen tvivl om, at det er belastende for en patient at skulle igennem en ankesag. Det ligger os meget på sinde. Derfor anker vi kun, hvis vi har en klar formodning om, at afgørelsen om erstatning var forkert. Men vi har altså en forpligtelse over for skatteborgerne, der finansierer os, til at bruge pengene fornuftigt,« siger Peter Larsen, kontorchef i Region Nordjylland til Radio24syv.

Powered by Labrador CMS