Rekordmange fund af danefæ i 2014

Arkivfoto: Iris/Scanpix (modelfoto)
Udgivet Opdateret

2014 bød på rekordmange fund af danefæ. Nationalmuseet udstiller fra 30. januar nogle af de bedste og mest usædvanlige fund

Aldrig har Danmarks amatørarkæologer fundet så meget danefæ, som de gjorde i 2014. Hele 7176 genstande blev via de danske lokalmuseer indleveret til danefævurdering på Nationalmuseet. I 2013 modtog Nationalmuseet til sammenligning 5556 genstande, ligesom der også i de foregående år har været indleveret et stadigt stigende antal fund – men 2014 er ny rekord.

Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen glæder sig over, at den danske muld stadig rummer så mange værdifulde genstande.

– Jeg er imponeret over, at de dygtige metaldetektorfolk år efter år gør så mange fund. Takket være detektorfolkene kan arkæologer og historikere nu fortælle en langt mere nuanceret Danmarkshistorie, siger Per Kristian Madsen, som er dybt taknemmelig over den indsats, som detektorfolkene gør.

Men de mange fund vækker også en smule bekymring hos direktøren. De mange fund øger presset på både de lokale museer og Nationalmuseets ressourcer.

Det har betydet, at Nationalmuseet har opnormeret sit danefæ-sekretariat og afsat flere midler til konserveringen af de mange fund.

En del af de mange danefæfund fra 2014 kan nu opleves i Nationalmuseets danefæudstilling, som åbner den 30. januar. Danefæudstillingen er en særudstilling, der viser et udvalg af de danefæfund, som blev fundet i 2014, samt fund, hvor danefædusøren blev udbetalt i 2014.

Der er en romersk mønt genbrugt 1000 år senere i vikingetiden, et menneskekranium fra bronzealderen og sølvtøj fra forliste svenske krigsskibe. Der er prægtige møntskatte, guld og sjældne smykker, flintøkser og meget, meget mere blandt de mange sjældne danefæfund i udstillingen.

Fakta om danefæ:

– Danefæ er genstande fra fortiden, der findes i jorden i Danmark. Langt de fleste bliver fundet af amatør-arkæologer med metaldetektorer.

– Danefæ er ofte forarbejdet af guld, sølv, bronze eller rav. Alle mønter fra før 1536 er danefæ.

– Danefæ tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseum eller til Nationalmuseet. Til gengæld får finderen en skattefri godtgørelse bestående af metalværdien samt en dusør, hvis størrelse afhænger af fundets sjældenhed.

Powered by Labrador CMS