Sådan bekæmper du flyverust på bestikket

Hvis man blot benytter nogle simple fif, kan flyverusten nemt fjernes

Udgivet Opdateret

Mange kender sikkert problemet: De små rustpletter på bestikket, der gør knive og gafler uegnede til det pæne middagsbord. 

Men ifølge Samvirke.dk kan det snildt lade sig gøre at fjerne pletterne fra bestik, som har været offer for et flyvende rustangreb.

Et af rådene lyder, at man kan bruge stålrens og gnide på pletterne med en ren klud. Bestikket skal skylles grundigt bagefter.

Samme fremgangsmåde fungerer også med citronsyre. Desuden kan man fylde citronsyre i sæberummet i opvaskemaskinen og vaske bestikket på et almindeligt program.

Benyt et gammelt husmorfif

Særligt genstridige pletter kan fjernes med en stålsvamp, lyder et tip. 

Man skal dog være opmærksom på kun at gnide i eksempelvis knivens retning, for stålsvampen kan slibe lidt i bestikkets overflade.

Der findes også deciderede flyverustmidler, som er fremstillet udelukkende til at bekæmpe rusten. 

Et gammelt husmorfif kan også benyttes: Gnid på pletterne med et overskåret løg og polér med en ren klud.

Flyverust kan snildt fjernes fra knivene og gaflerne.
Flyverust kan snildt fjernes fra knivene og gaflerne.

SÅDAN FOREBYGGER DU FLYVERUST

Flyverust er små jernpartikler, som hvirvles rundt i opvaskemaskinen, når den vasker op. Partiklerne kan komme ind i maskinen på flere måder. 

Det mest sandsynlige er, at flyverusten er kommet, fordi du har vasket redskaber lavet af jern i opvaskemaskinen. De helt store syndere er som regel hvidløgspressere, osteklinger, æggedelere og sigter. 

Ting, som allerede er angrebet af rust, vil også afgive rust til opvaskemaskinen, som bagefter kan sprede det til andre ting.

Problemet kan også skyldes udtrækskurve eller beskadigede maskindele. Er der gået hul på dele af gummi eller plastic, kan metallet indeni være blottet og afgive flyverust til maskinen. 

Er der rustne dele i maskinen, kan de også meget let være skyldige i at afgive flyverust.

Kilde: WhiteAway
Powered by Labrador CMS