Sådan går Danmark videre ved EM

Det danske fodboldlandshold er tvunget til sejr over Rusland, hvis ikke EM-deltagelsen skal stoppe efter de tre gruppekampe

Landstræner Kasper Hjulmand og anfører Simon Kjær vil helst ikke tænke på, at EM kan være slut for Danmark mandag aften. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Landstræner Kasper Hjulmand og anfører Simon Kjær vil helst ikke tænke på, at EM kan være slut for Danmark mandag aften. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Danmark kan ikke selv afgøre, om vi kommer videre til knockoutfasen ved EM.

Men med en smule hjælp så kan det faktisk lade sig gøre at blive nummer to i gruppen og dermed være sikker på videre avancement. 

En sejr over Rusland er dog vital. Kommer den ikke, så er vi ude af turneringen.

"EM starter nu"

Landstræner Kasper Hjulmand er ikke meget for at tænke i de baner, der hænger sammen med dansk exit.

Han ser på mandagens kamp som en forsmag på knald eller fald-kampene efter gruppespillet.

- På en eller anden måde er det, som om EM starter nu. Vi har en knockoutkamp foran os, og hvis vi vinder, har vi muligheden for at gå videre. 

- Det er en mere almindelig situation for os, for vi er vant til at stå i situationer, hvor vi skal vinde, og det har vi det fint med, siger Kasper Hjulmand.

Vildt med exit

Anfører Simon Kjær har haft temaet oppe at vende med nogle af sine landsholdskollegaer.

Temaet, der handler om en EM-slutrunde uden dansk deltagelse efter gruppespillet.

- Jeg snakkede med nogle af de andre spillere om, hvor vildt det egentlig kan lyde, at vi kan risikere at skulle hjem om et par dage. Det er overhovedet ikke der, vi føler, at vi er, siger Simon Kjær.

Afhængig af belgisk hjælp

Kjær og resten af holdet har mulighed for at ende som nummer to, tre eller fire i gruppen. 

Sådan ser stillingen ud i Danmarks gruppe inden aftenens kampe.Belgien er sikker på at være kvalificeret til knockoutfasen. De resterende tre hold kan alle gå videre. Foto: screendump fra uefa.com
Sådan ser stillingen ud i Danmarks gruppe inden aftenens kampe.Belgien er sikker på at være kvalificeret til knockoutfasen. De resterende tre hold kan alle gå videre. Foto: screendump fra uefa.com

Sidstnævnte mulighed betyder, at vi enten taber til russerne eller spiller uafgjort. Dermed er vi med sikkerhed er ude af EM.

En tredjeplads betyder, at vi skal kende resultaterne fra alle de andre grupper, før vi ved, om vi er videre eller ude. Det er EM-gruppernes fire bedst placerede tredjepladser, der går videre.

En andenplads kommer kun i hus, hvis vi får hjælp fra vores belgiske banemænd. De skal slå Finland, og så skal der lægges tal sammen. For så bliver målscoren - og måske andre statistikker - afgørende.

Sådan kommer Danmark videre ved EM

Danmark SKAL vinde. Gør vi ikke det, så er ingen af de kommende scenarier realistiske. Så er vi ude af EM.

- Danmark vinder + Belgien vinder over Finland: 
Hvis Danmark vinder med ét overskydende mål og minimum 2-1 (og videre med 3-2, 4-3, etc.), så er vi sikre på at blive to'er. Det er uanset resultatet i Belgiens sejr over Finland.

Vinder Danmark 1-0 over russerne, så bliver margenen på Belgiens sejr afgørende. Finland, Rusland og Danmark vil i så fald alle have tabt til Belgien, og det er størrelsen af de nederlag, der bliver afgørende for placeringerne. Rusland tabte 0-3, så dem vil Danmark være bedre end, da vi kun tabte med 1-2 til belgierne.
Taber Finland med mere end ét mål, er Danmark sikre på andenpladsen. Vinder Belgien 2-1 over Finland, så vil Danmark og Finland stå med samme målscore.

I det scenarie bliver de røde og gule kort afgørende. Her gælder det om at have færrest disciplinærpoint. Et gult kort giver ét point, mens et rødt kort giver tre point. Inden sidste runde har Danmark 3 point, mens Finland har 4 point. 

Ender det regnskab også lige, så bliver pointene, som man får for sejr og uafgjort, i EM-kvalifikationen afgørende. Her vil Danmark være bedst, da vi fik 16 point, mens Finland kun spillede sig til 12 point.

- Danmark vinder + Belgien og Finland spiller uafgjort:
Så bliver Danmark nummer tre i gruppen og skal håbe på at blive blandt EMs fire bedst placerede treere. Det bliver først afgjort onsdag.

- Danmark vinder + Belgien taber til Finland:
Så bliver Danmark stadig nummer tre og finder ud af EM-skæbnen onsdag aften.

Powered by Labrador CMS