Sådan gør du smoothien sund

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Smoothies smager skønt og giver god samvittighed. Men hvis de kun indeholder frugt, kan du bytte den gode samvittighed ud med kalorier.

Smoothies smager godt og giver god samvittighed.

Men smoothie-glade danskere bør huske, at en smoothie lavet kun på frugt ikke er den hellige gral inden for ernæring.

Faktisk er den nærmere en dessert. Det vurderer selvstændig diætist Lene Jensen fra Lifecare, der specialiserer sig i juicing:

– Rigtig mange smækker bare en masse frugter sammen og føler sig sunde, men skal man gøre en smoothie rigtig god, så skal der så mange grøntsager i som muligt, siger hun til Newspaq.

Hun understreger, at sukkeret i frugt forbrændes som hvidt sukker, når først det kommer ind i kroppen, og derfor skal der grønt til, hvis man vil kalde sin smoothie sund.

At holde igen med sukkeret er alfa omega for Jane Faerber. Hun er kogebogsforfatter og madblogger på madbanditten.dk og spiser en masse grøntsager og minimalt sukker, og så elsker hun smoothies.

– Mange grøntsager smager dejligt i smoothies. Jeg bruger ofte spinat eller broccoli. De giver ikke så meget smag og camoufleres nemt, fortæller hun.

De grønne smoothies gør det nemmere at få nok grøntsager i det daglige. Faerber peger på blandt andet avocado, squash, grønkål eller agurk til at gøre en smoothie grønnere.

En anden fælde, som mange falder i, når de laver smoothies er, at de fortynder den med juice for at få en lækker konsistens. Men også her skal man være på vagt, advarer Lene Jensen.

– Mange putter lige lidt almindelig juice i for at få sødme og en god konsistens, men flydende safte er også meget sukkerholdige og giver ikke særlig meget ernæringsmæssigt, forklarer hun.

I stedet anbefaler Jane Faerber, at man bruger gode våde grøntsager som avocado og agurk, og henter smagsgivere fra eksempelvis krydderurter.

– Et godt trick er at peppe smoothien op med citronskræl eller appelsinskræl eller bruge friske urter som persille eller mynte. Det kan både give sødhed eller friskhed, efter hvad man vælger, siger hun.

Jane Faerber anbefaler også, at man opbevarer bananstykker på frost, der kan blendes i smoothien og give sødme, hvis man ikke er helt overbevist om smagen.

Fakta:

Her er de bedste grøntsager at putte i din smoothie:

Spinat

Grønkål

Broccoli

Avocado

Krydderurter som basilikum, persille eller mynte

Squash

Salatblade

Newspaq

Powered by Labrador CMS