Sådan skal du pudse briller – ellers risikerer du at ødelægge dem

Når du skal pudse briller er det vigtigt, du gør det tit og gør det rigtigt. Du risikerer ellers at ødelægge både glas og stel.

Udgivet Opdateret

Du bør pudse briller mindst en gang dagligt – og helst flere gange. Sådan lyder rådet fra Annelise Sørensen, partner i Louis Nielsen i Grindsted. Det handler ikke mindst om at forbedre dit eget udsyn, men også om at forlænge dine glas og dit stels levetid.

Faktisk fortæller hun, der lever af at sælge briller i den jyske by, at nyere briller har en tendens til at blive endnu mere beskidte og snavsede end tidligere. Det skyldes især fraværet af næsepuder.

– Glassene er tættere på huden, og så kommer der mere skidt på indersiden af glassene, end der gør med næsepuder, siger hun til Newsbreak.dk. Vi har besøgt den lokale Louis Nielsen i forsøget på at blive klogere på den bedste måde at behandle sine briller ordentlig.

Undgå ridser når du skal pudse briller

Per Michael Larsen, der er formand for Optikerforeningen, har tidligere forklaret til Ritzau, at langt de fleste ridser i ridsede briller stammer fra, når brillebærende danskere pudser brillerne med et forkert materiale.

– Du skal huske ikke at pudse dine briller med papir. Det er nemlig en trævare, som er hård, og som derfor kan lave ridser i brillerne, sagde han.

Det bakkes op af Annelise Sørensen, der desuden tilføjer en anden ting, du heller ikke skal pudse brillerne med – som de fleste nok alligevel gør eller har gjort.

– Tøj er en rigtig dårlig idé at bruge til at pudse brilleglassene, for det kan være beskidt og fyldt med støv, der også kan ridse glassene. Det, der især bliver ødelagt af papir og tøj, er faktisk refleksbelægningen, som mange briller har, siger hun til Newsbreak.

Renseservietter til at pudse briller

I årevis har flere med indsigt i branchen advaret brillefolket mod at bruge de såkaldte brille-servietter, der fås i enkeltpakninger med en fugtet mini-serviet i. De har nemlig det problem, at de også slider på belægningen på brillerne. Det kan jeg selv skrive under på.

Egentlig er de slet ikke nødvendige, da du sagtens kan pudse briller uden sådan en serviet langt de fleste steder, du opholder dig, fortæller Annelise Sørensen. I galleriet over artiklen har hun sammen med Newsbreak.dk lavet et galleri, der viser, hvordan du allerbedst gør, når du skal pudse briller.

Den kendte glasfabrikant Zeiss mener dog at have udviklet en engangs brilleserviet uden bemeldte problem. På sin hjemmeside skriver firmaet nemlig: “Da de første brillerenseklude kom frem på markedet, indeholdt de ofte materialer, som kunne beskadige glassene (f.eks. små stykker træ). Det problem er sidenhen blevet løst.”

Hvad dækker forsikringen?

Det kan hænde, at et stel eller brilleglas enten allerede har eller med tiden får en fejl – måske som følge af en produktionsfejl – som ikke har noget med din vedligeholdelse at gøre. I disse tilfælde vil du være dækket af de to års reklamationsret, som står i købeloven.

Skulle du derudover være så uheldig at ødelægge dine briller helt, er det i øvrigt en god idé at vide, om de er dækket af ulykkesforsikringen. Det har Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension, tidligere fortalt til Ritzau.

– I forhold til briller kan der godt være en sikring i forbindelse med din ulykkes- eller indboforsikring. Ulykkesforsikringen kan eksempelvis være udvidet til at dække brilleskader i forbindelse med en ulykke, siger hun.

Powered by Labrador CMS