Sådan slukker du brand i grillen

Flammegrillet lyder meget lækkert – så længe det ikke stikker helt af! Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Med foråret og solens komme er et sikkert: Vi skal grille! Men hvad gør du, hvis det går galt?

En ting er helt sikker: Når temperaturen kommer over de 15 grader, skal der grilles! Men nogle gange går det galt. Ved du, hvad du skal gøre, hvis der opstår brand i din grill?

De fleste brande i forbindelse med brug af gasgrill er fedtbrande. Det vil sige, at der går ild i fedt og andre madrester, der er blevet liggende i grillen.

– Det første, du skal gøre, er at slukke for gastilførslen på regulatoren og lukke låget. Hvis det er muligt, bør du koble regulatoren fra gasflasken og flytte gasflasken væk fra grillen. Så undgår du at flammerne får adgang til propangas, som vil forværre branden, siger indkøbschef Espen Nordheim i Elgiganten.

Falder flammerne til ro, kan du lade branden brænde ud af sig selv. Udvikler branden sig videre, skal du ikke blive fristet til at hælde vand på bålet.

– Vand vil bare gøre flammerne større. Spreder branden sig udenfor grillen, kan du bruge brandslukningsapparat eller hælde sand på. Et brandtæppe kan også bruges. Mister du kontrollen over branden, skal du ringe til brandvæsenet, siger Espen Nordheim.

En fedtbrand kan brænde længe. Tjek at branden er gået helt ud, før du forlader stedet.

Pas på gas-grillen, der kan være gas-lækage

Gaslækager, typisk fra grillslangen, kan også føre til at grillen går i brand og flammerne står i vejret.

– Flammerne kan hurtigt blive voldsomme ved en gaslækage. Det vigtigste du kan gøre, er også her at få slukket for gastilførslen. Slukker branden ikke, benytter du samme fremgangsmåde som med fedtbrand og kontakter brandvæsnet hvis det er nødvendigt, siger Espen Nordheim.

Før grillsæsonen er det vigtigt at tjekke grillslangen, særligt hvis grillen har stået ude og er blevet udsat for sol, vind og vejr.

Ifølge en tidligere undersøgelse TNS Gallup har lavet for If Skadeforsikring, oplyser hver sjette nordmand, at de har oplevet lækager i propanudstyr.

– Det er kun tilfældigheder, der gør, at der ikke opstår flere ulykker ved brug af propan i Norge. Derfor er det meget vigtigt at følge rådene, som bliver givet. Det vil reducere risikoen betragteligt. Hav gerne også en lille slukkespray let tilgængelig ved grillen, men pas på at det er en type, som kan slukke fedtbrande, siger informationsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring

Metalflasker kan eksplodere

De fleste gas-grill har i dag en komposit-flaske. De eksploderer ikke. Men det kan en flaske af metal:

– Hvis varmeudviklingen fra branden er stor nok over lang nok tid, er der en fare for at en metalflaske kan eksplodere, siger Espen Nordheim fra Elgiganten.

Han anbefaler alle, som skal grille, at følge nogle enkle regler:

Vær opmærksom på, at grillen står på et jævnt underlag, før du tænder den.

Anbefalet sikkerhedsafstand til brandbare materialer er 150 cm fra alle grillens sider.

Husk, at gasflasken skal stå på siden af grillen – ikke under. Så er det lettere hurtigt at slukke for gastilførslen, hvis det er nødvendigt.

Powered by Labrador CMS