Sådan undgår du alvorlige grillskader

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Trods svigtende sommervejr, finder mange grillen frem. Hvert år sker der mange grillulykker, og derfor er det vigtigt at passe på.

Grillsæsonen skydes snart i gang, men når pølser og bøffer smides på havegrillen, er det vigtigt at være opmærksom. Et øjebliks uopmærksomhed kan nemlig få store konsekvenser.

Hvert år sker der nemlig flere grillulykker og mange danskere ender med små eller store forbrændinger. Nogle danskere oplever også, at ilden får alt for godt fat, og spreder sig fra grillen til haveskuret. Det kan de mærke hos Beredskabsstyrelsen, der sidste år rykkede ud til 128 alvorlige grillulykker.

– Vi ser hvert år, at folk bliver utålmodige, når de skal starte grillen. Derfor hælder de brandfarlige væsker på for at få gang i kullet. Det kan give nogle voldsomme eksplosioner og stikflammer, og ofte når folk ikke at reagere, før de er blevet forbrændt i ansigtet, siger Pil Storm Giersing, kampagnekoordinator i Beredskabsstyrelsen.

Trods de kølige temperaturer i Danmark langt ind i juni i år, har der allerede været 14 udrykninger til grillulykker fra beredskabsstyrelsen, og det får Pil Storm Giersing til at prædike forsigtighed.

Hun fortæller, at det både er den voksne, der tænder grillen, og børn der leger udenfor, der risikerer at blive forbrændt, hvis man ikke passer på. Flammerne kan nemlig blive meget store, hvis man optænder grillen med sprit. Slemme forbrændinger kan også opstå, hvis man rører ved grillen, mens den er varm.

Hos forsikringsselskabet GF Forsikring oplever man også, at flere kunder kommer til skade i løbet af grillsæsonen. En mand kunne eksempelvis ikke se gløderne, og han gik derfor ud fra, at grillen var gået ud. Han hældte brandbar væske på, og et splitsekund senere havde store stikflammer forbrændt hans ansigt.

En anden forlod grillen for at handle det sidste ind til aftensmaden. Ingen holdt øje med maden, og det resulterede i et nedbrændt haveskur.

Hos Beredskabsforbundet er opfattelsen, at der sker færre ulykker med gasgrillen end når bøfferne vendes på en kulgrill. Gasgrillen er nemlig mere brandsikker, da hele optændingsmomentet ikke er der. I nogle tilfælde er der dog sket ulykker, hvis slangen til gasbeholderen er mørnet i solen.

– Det foregår lidt lettere antændingsmæssigt. Der kan ske ulykker, men det er meget sjældent at man oplever det så voldsomt, som man kan gøre ved kulgrillen. Det betyder ikke, at man skal droppe kulgrillen. Den er jo ikke farlig i sig selv, man skal bare tænke sig om, siger Torben Vesterskov Jensen, rådgiver i Beredskabsforbundet.

FAKTA: Sådan undgår du grillulykker:

– Undgå brandfarlige væsker. Tænd grillen i god tid eller brug grillbriketter eller optændingsblokke.

– Brug en grillstarter.

– Hav altid vand indenfor rækkevidde.

– Hold afstand til alt brandfarligt materiale. Lad være med at tænde grillen lige op ad haveskuret.

– Stil ikke grillen indendørs. Det kan give kulilteforgiftning.

– Sæt altid engangsgrillen på brandsikkert underlag.

– Placer engangsgrill og grillstarter et sted, hvor der ikke er risiko for at mennesker eller dyr kommer forbi. Selv efter at grillen er slukket, vil området være meget varmt.

– Hold altid øje med grillen.

– Hold børnene væk fra grillen.

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Beredskabsforbundet

Fakta: Hvis ulykken sker:

– Brandsåret skal øjeblikkeligt behandles med masser af vand

– Start med at køle med det vand, du lige har i nærheden.

– Køl derefter ned med en behagelig temperatur. Vandet må gerne være 12-15 grader.

– Resten af kroppen må ikke nedkøles, derfor er det vigtigt, at man holder den varm med et tæppe eller lignende. Ellers skal kroppen kæmpe med to ting, der modarbejder hinanden.

– Hold brandsåret i vand så længe, det gør ondt. Der kan sagtens gå flere timer, og du skal ofte køle i længere tid, end du tror.

– Hvis du er i tvivl, så kontakt læge eller skadestuen med det samme.

Kilde: Beredskabsforbundet

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS