Sådan vil Coop redde Udkants-brugser

Arkivfoto: Elo Christoffersen
Udgivet Opdateret

“Hvad kan jeg gøre for vores lokalsamfund?”

En særlig »borgmesterstrategi« skal sikre fremtiden for mange af de Dagli’Brugser og LokalBrugser, som ligger i landområder og slås både med skrumpende kundeunderlag på grund af land-til-by-flyttemønstret og med større vareudbud i de store byer.

– Den enkelte brugsuddeler og butiksbestyrelse skal tænke som en borgmester og spørge: »Hvad kan jeg gøre for vores lokalsamfund?« Det kan være, den lokale brugs skal have et lille posthus, måske skal en fiskemand komme forbi en gang om ugen, måske kan en pizzamand bo i lokalerne, siger Kræn Østergaard Nielsen, detailudviklings- og ejendomsdirektør i Coop-koncernen med samlet 1.200 butikker.

Hovedparten af de cirka 360 Dagli’- eller LokalBrugsen ligger uden for de større byer, hvor Coop typisk har andre kæder. En god del er ejet af selvstændige brugsforeninger, som ofte også ejer bygningerne, men uanset ejerforhold af butik og mursten vil Coop ifølge Kræn Nielsen strække sig langt for at holde fast i de små landlige brugser.

»Det er ofte den eneste tilbageværende butik, som derfor har stor betydning for hele oplandet. Og vi vil prøve at tiltrække nye funktioner, så butikkerne bliver mere levedygtige.«Kræn Nielsen vurderer – uden at sætte tal på at et vist antal lukninger bliver uundgåelige de kommende år trods »borgmesterstrategien«.

Det sidste tiår er cirka 60 små brugser forsvundet, og detailhandelseksperterne i Retail Institute Scandinavia spår i en ny analyse, at hver fjerde Dagli’- og LokalBrugs er væk om fem år, mens hveranden vil være forsvundet om ti år.

 

Powered by Labrador CMS