Sådan virker Pfizer og Moderna på omikron

Et nyt studie viser, hvor godt vaccinerne virker mod omikron og delta

Der bruges Moderna og Pfizer-BioNTech
Der bruges Moderna og Pfizer-BioNTech
Udgivet Opdateret

Et nyt studie viser en estimeret beskyttelse mod infektion med omikronvarianten på 54.6 procent blandt personer på 60 år og derover, som for nyligt er blevet revaccineret med vaccinen fra Pfizer-BioNTech. 

Over for delta er vaccineeffekten målt til 81,2 procent.

Covid-19-vaccinernes beskyttelse mod omikronvarianten aftager over tid, men stiger igen efter revaccination.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra Statens Serum Institut, SSI. 

Her har konstitueret afdelingschef Palle Valentiner-Branth og hans kollegaer set på hvor godt vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna beskytter mod omikronvarianten i forhold til deltavarianten. 

Studiet bygger på analyseret data fra tre millioner personer.

Studiet er netop blevet offentliggjort i en såkaldt preprint version, der endnu ikke er blevet fagfællebedømt.

- Omikronvarianten spreder sig i øjeblikket hastigt over hele verden - også i Danmark. Derfor er det vigtigt at estimere, hvor høj beskyttelse covid-19-vaccinerne giver mod netop denne variant, siger Palle Valentiner-Branth.

Der er forskel på vaccinernes effekt.
Der er forskel på vaccinernes effekt.

Forskerne på SSI har undersøgt, hvor høj beskyttelse vaccinerne giver mod SARS-CoV-2 infektion med omikron- eller deltavarianten efter henholdsvis det primære vaccinationsforløb og revaccination.

Studiet viste, at blandt dem, der for nyligt havde gennemgået et primært vaccinationsforløb, var den estimerede beskyttelse mod infektion med omikronvarianten 55.2 procent (95 procent sikkerhedsinterval: 23.5 til 73.7 procent) for Pfizer-BioNTech-vaccinen og 36.7 procent ( 69.9 til 76.4 procent) for Modernavaccinen sammenlignet med uvaccinerede personer. 

Men med hurtig aftagende effekt i løbet af fem måneder.

Til sammenligning var den estimerede beskyttelse mod infektion med deltavarianten højere og bedre bevaret i samme periode.

Revaccination øger beskyttelsen

Som sagt så forskerne også på hvor høj beskyttelse, vaccinerne giver, når man bliver revaccineret.

Blandt personer på 60 år og derover, som for nyligt var blevet revaccineret med vaccinen fra Pfizer-BioNTech, sås en estimeret beskyttelse mod infektion med omikronvarianten på 54.6 procent (30.4 til 70.4 procent) sammenlignet med personer, der havde gennemgået et primært vaccinationsforløb.

- Vi ser, at beskyttelsen er lavere og falder hurtigere mod omikron- end mod deltavarianten efter et primært vaccinationsforløb. Revaccination med vaccinen fra Pfizer-BioNTech beskytter mod infektion med omikronvarianten blandt personer på 60 år og derover, som fornyligt er blevet revaccineret, siger Palle Valentiner-Branth.

Studierne fortsætter 

Det er endnu ikke muligt at estimere beskyttelsen mod covid-19-relateret hospitalsindlæggelse med omikronvarianten. 

Dette vil dog løbende blive overvåget på SSI.

- Vi har nu et foreløbigt billede af i hvor høj grad vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna virker mod omikronvarianten. Og vi vil fortsætte med at undersøge vaccineeffektiviteten mod denne variant. Herunder hvor langvarig beskyttelsen er, slutter Palle Valentiner-Branth.

Statens Serum institut, SSI

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Sundhedsministeriet, hvis mission er, at "Vi styrker sundhed gennem sygdomskontrol og forskning".

SSI’s hovedopgaver er reguleret i Sundhedslovens § 222 og Finanslovens § 16.35.01 og omfatter en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme.

SSI's aktivitetsområde

  • Overvågning, forebyggelse og intervention i forhold til infektionssygdomme og biologiske trusler
  • Screening af alle nyfødte for medfødte sygdomme for at reducere følgeskader
  • Special- og beredskabsunderstøttende diagnostik og referencefunktioner på det biomedicinske område
  • Sikring af forsyningen af vacciner og beredskabsprodukter til vaccinationsprogrammerne og til beredskabet
  • Forskning på internationalt niveau for at styrke overvågning, diagnostik, behandling og forebyggelse
  • Drift af Danmarks Nationale Biobank og relaterede registre
  • Varetagelse af det veterinære beredskab i et One Health-perspektiv i Dansk Veterinærkonsortium, der også omfatter Københavns Universitet
Kilde: ssi.dk
Powered by Labrador CMS