Sejlere opdager mystisk fartøj på havets bund

Nu har de fået hjælp til at få fastslået dets oprindelse.

Det kan nok være svært at se, hvad dette billede gemmer på. Uanset – nu er det identificeret.
Udgivet Opdateret

To lokale sejlere fra Klitmøller har fundet et uidentificeret fartøj på omkring 20 meter vand i farvandet sydvest for Hanstholm. Det kan være en ubåd.

Sådan lød starten på en pressemeddelelse udsendt tidligt søndag morgen af Golden Coast. I samme meddelelse bad man om hjælp til at identificere det mystiske fartøj. Og det har man fået.

Der er ifølge de to sejlere Andree Gothe og Preben Holler formentligt tale om et fartøj, der ligner en ubåd.

Fundet skete da de to sejlere skulle flytte den nye M/S CamFish fra Hanstholm Havn til Thisted Havn via Thyborøn Kanal.

– Båden er udstyret med et avanceret sidescanner system, der er i stand til at vise 2-D og 3-D billeder af fx havbunden. Vi testede udstyret på turen, og observerede at vi sejlede forbi et usædvanligt stort vrag, men forventede at vraget var kendt, og undersøgte det derfor ikke nærmere, fortæller Andree Gothe.

Måske tale om uidentificeret ubåd

Efterfølgende har omfattende søgninger offentlige arkiver i Danmark og Tyskland, ikke kunnet kaste lys over, hvilket fartøj der er tale om.

– Vi behandlede data fra side-scanneren, og det viser et vrag på cirka 60 meters længde og knapt 7 meters bredde. Dataene viser også konturerne af fartøjet, der kunne være en ubåd, fortæller Preben Holler.

Ingen koøjer

Siden har man haft erfarne vragdykkere nede ved fartøjet, idet lav sigtbarhed dog ikke kunne kaste et afgørende lys over fartøjets oprindelse, identitet med videre.

–  Dykningen afslørede, at der er tale om et fartøj uden koøjer og med en skrogtykkelse på cirka 35-40 mm. Det indikerer, at der ikke er tale om et normalt fartøj, konkluderer Preben Holler.

Hvem, hvad, hvorfor…

Hvordan skibet er endt lige der – og hvad, der er sket med mandskabt – var nogle af de spørgsmål, de to findere bad om hjælp til.

Hjælpen var (meget) nær

Og det har de nu fået. Knap var første pressemeddelelse tikket ind på redaktionen, før en ny med overskriften ‘Uidentificeret fartøj ved Hanstholm er gammelt dampskib’ lå i indbakken.

Ifølge den er vraget identificeret som etaf et gammelt dampskib – ”Alfredo el Grande” fra Newcastle i England.

Bygget i 1854

Skibet er bygget 1854 af John Laird & Sons på Birkenhead Yard i Liverpool. Skibet var på 62.8 meter i længden og 7.62 meter i bredden – hvilket meget godt svarer til de observationer, som M/S CamFish lavede, da man fandt vraget.

Skibet strandede i december 1871 lastet med kul.

– Vi er utroligt glade for offentlighedens hjælp til at løse mysteriet. Skibet befinder sig lige nord for Høfde 72 ved Thyborøn kanal på cirka 10 meter vand, fortæller Preben Holler og Andree Gothe.

De to sejlere oplyser, at de ikke vil foretage sig yderligere efter, at vraget er blevet identificeret.

Powered by Labrador CMS