SF: Eritrea-rapport virker bestilt

Newspaq
Udgivet Opdateret

En række spørgsmål mangler svar i sagen om Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport, mener Karina Lorentzen.

Når en embedsmand retter kritik mod Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea, så skal man lytte efter, mener SF.

Partiets retsordfører, Karina Lorentzen, vil have undersøgt sagen til bunds, for det begynder at ligne politisk bestillingsarbejde.

– Hele hændelsesforløbet har været virkelig mærkeligt, og man skal spidse ører, når en embedsmand står frem på den måde. Det er ret usædvanligt. Det indikerer jo, at man i Udlændingestyrelsen har fået advarsler om, at man var ude på et skråplan, siger hun.

– Man kan godt sidde med en fornemmelse af, at det her er politisk bestillingsarbejde. Udlændingestyrelsen kommer vel næppe af sig selv på en idé om at producere en rapport, som har fejlbehæftede konklusioner og oven i købet bliver påtalt af embedsmænd, der er direkte uenige i dem.

Udmeldingen kommer, efter at Jens Weise Olesen, der var chefkonsulent i Udlændingestyrelsens dokumentationskontor, har kaldt rapporten for “makværk” og “fagligt sjusk”. Han hævder, at han rejste kritik af dens opbygning, men blev afvist.

Karina Lorentzen understreger, at hun ikke har belæg for, at der skulle være tale om et politisk bestillingsarbejde, men embedsmandens kritik har for hende sat en tyk streg under, at der mangler svar på flere spørgsmål om rapporten.

– Vi må afvente ministeriets redegørelse og det kommende samråd, men vi må hurtigst muligt have klarlagt, hvad der er op og ned i sagen, lyder det fra Karina Lorentzen, der lister en række spørgsmål:

– Hvorfor går Danmark enegang med rapporten? Hvorfor har man ikke lyttet til kritikken fra erfarne embedsfolk? Hvordan er man nået frem til konklusionerne? Hvad har ministeriet vidst? Hvorfor ender man med at måtte træde tilbage på rapportens konklusioner efter stædigt at have fastholdt, at rapporten var god nok?

Rapporten om forholdene i Eritrea blev offentliggjort i november. Siden har den fået kritik fra flere sider – heriblandt rapportens egne kilder.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse inden jul.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS