SF kræver svar fra Mette Frederiksen om Eritrea-mail

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er helt i orden at spørge andre lande om deres erfaringer med pludselige store tilstrømninger af flygtninge fra et enkelt land. Men hvis formålet er at høre, hvordan andre lande har begrænset tilstrømningen, er det ikke i orden, mener SF. Reaktionen kommer efter Jyllands-Postens afsløring af, at Danmark spurgte Norge til råds om at begrænse tilstrømningen af flygtninge fra Eritrea.

»At man ligefrem søger efter metoder til at begrænse tilstrømningen, viser at man fra starten har haft et mål om at begrænse tilstrømningen,« siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

»Det er det, der har været hele kernespørgsmålet i sagen om Eritrea: Havde Udlændingestyrelsen til hensigt at standse tilstrømningen? Fakta er, at der er blevet produceret en rapport, som man endte med at trække konklusionerne tilbage fra, fordi man alligevel ikke bare sagtens kunne sende folk tilbage til Eritrea.«

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en mail, som Justitsministeriet sendte til de norske myndigheder, hvori det fremgår, at Danmark fra starten var fokuseret på at bremse tilstrømningen fra Eritrea.

»Vi er klar over, at Norge tidligere har oplevet en stor tilstrømning af eritreiske asylansøgere, men at I på en eller anden måde har været i stand til at reducere denne strøm betragteligt. Vi er meget ivrige efter at lære af jeres erfaringer i den sammenhæng,« skriver chefen for Justitsministeriets asylkontor ifølge Jyllands-Posten i mailen.

Det er ikke i orden, fastslår Karina Lorentzen Dehnhardt:

»Når man kigger på ordlyden af den mail, lyder det som om, at man leder efter metoder til at begrænse antallet af asylansøgere. Og det er jo ikke et sagligt formål. Vi skal hjælpe de mennesker, der har et beskyttelsesformål.«

SF kræver nu en redegørelse fra justitsminister Mette Frederiksen (S) om sagen. Adspurgt hvad Karina Lorentzen Dehnhardt forventer af redegørelsen, svarer hun:

»Det kan være svært for den nuværende minister at vide, hvad der foregik under en tidligere minister og en tidligere departementschef, som heller ikke er der mere. Men jeg synes, den mail ser mærkelig ud, og derfor må ministeren redegøre for, hvorfor man har skrevet det på den måde, og om det er en vanlig praksis at spørge andre lande ud på den måde.«

Powered by Labrador CMS