SF vil overskride grænser for at bekæmpe kriminalitet

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Det er ikke let at se på en turist, om han eller hun har tænkt sig at bryde loven i Danmark, når personen krydser grænsen.

Og det er ifølge SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) den største udfordring med kriminelle turister, fastslår hun, efter tal fra Rigspolitiet viser, at der fra 2008 til 2013 er sket en stigning på 49 procent i antallet af sigtede kriminelle turister i landet.

»Kriminaliteten bliver mere og mere grænseoverskridende, og den tendens skal knækkes. Derfor må vores redskaber også være grænseoverskridende,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Et vigtigt og nødvendigt redskab til at forhindre kriminelle turister i at rejse ind og ud af landet, er ifølge retsordføreren at samarbejde med andre lande på tværs af landegrænser:

»Danmark er et forholdsvis lille land, men vi tegner os faktisk med en femtedel og 65.000 opslag om året i Europols register EIS (et register som samler oplysninger om kriminelle og forbrydelser på tværs af landegrænser red.) Det er ret mange, og derfor er Europol blandt andet et meget vigtigt redskab, hvis vi skal bekæmpe det her problem.«

Netop fordi man ikke kender hver enkelt turists intention i at besøge landet, mener Karina Lorentzen Dehnhardt ikke, at det – som Dansk Folkepartis Peter Skaarup (DF) foreslår – vil hjælpe at indføre en øget grænsekontrol i kampen mod de kriminelle indrejsende.

»Det er svært at se, om de skal holde ferie eller kommer her for at begå kriminalitet – derfor vil det være svært at dæmme op for det her ved at placere toldere på en stiplet linje ved grænsen,« understreger hun og tilføjer:

»Men der kan bestemt være alt mulig grund til at opprioritere den indsats, der foregår omkring vores grænser, som handler om baglandskontrol og intelligent grænsekontrol.«

Powered by Labrador CMS