SF’er: Chokerende holdninger til voldtægt

Karina Lorentzen (SF) mener, at en del danskere har en forældet tilgang til voldtægt. Foto: Folketinget
Udgivet Opdateret

Det kan aldrig være offerets ansvar, lyder reaktionen fra SF efter undersøgelse af danskeres holdning til voldtægt.

SF er chokeret over, at hver syvende dansker i en ny undersøgelse mener, at kvinden har et medansvar, hvis hun bliver voldtaget, efter hun frivilligt er gået med en mand hjem.

»Jeg synes, det er chokerende, at vi ikke er nået længere, end at en syvendedel synes, at man har et medansvar for en voldtægt, hvis man går med nogen hjem. I min optik kan kvinden aldrig have et ansvar for en voldtægt. Et nej er simpelthen et nej,« siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Undersøgelsen er lavet for Amnesty International af Voxmeter blandt 1.014 danskere. Og her erklærer hver syvende sig altså enig eller meget enig i, at en kvinde har et ansvar for at være blevet udsat for en voldtægt, hvis hun frivilligt er gået med en mand hjem efter eksempelvis en fest eller en bytur.

»Jeg synes, det er chokerende tal. Det viser, at vi holdningsmæssigt stadigvæk har et problem, vi skal arbejde med,« betoner Karina Lorentzen Dehnhardt.

SFeren er dog glad for, at langt de fleste – 70 procent – erklærer sig meget uenige eller uenige.

For at få ændret på danskernes holdninger mener Karina Lorentzen Dehnhardt, at det er vigtigt at sætte fokus på voldtægtsofrenes forhold.

»Jeg tror, at der skal flere kampagner til, for det her afslører et holdningsmæssigt problem. Og så skal vi sikre mere hjælp til ofrene. Der er alt for meget fokus på straffen, men det er meget overset, at rigtig mange voldtægter sjældent medfører en dom, simpelthen fordi man ikke kan afgøre sagen – det ender som påstand mod påstand,« siger hun og fortsætter:

»Derfor skal vi være meget optagede af, hvordan vi modtager ofrene og hjælper dem undervejs og følger op på dem. For desværre vil rigtig, rigtig mange af dem opleve, at voldtægten ikke fører en dom til gerningsmanden med sig.«

Powered by Labrador CMS