Sindssyg og farlig: 43-årig øksemorder har fået sin straf

Den 43-årige Balkan-veteran Lars Kragh har fået udmålt straffen for at slå sine forældre Jørgen og Kirsten ihjel med en økse.

Bisættelse af ægteparret Kirsten og Jørgen Kragh med flag på halvt gennem Låsby. Ægteparrets søn Lars skal anbringes på Sikringsafdelingen i Slagelse efter at være kendt skyldig i drab på forældrene. Arkivfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

43-årige Lars Kragh, PTSD-ramt Balkanveteran, er onsdag ved Retten i Randers blevet idømt tidsubestemt anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse for dobbeltdrabet på sine forældre i sit hus i Ugelbølle i juli sidste år. Det er Lars Kraghs straf.

Den 43-årige blev i fredags kendt skyldig i drab ved at have slået Jørgen og Kirsten Kragh, begge bosiddende i Låsby, flere gange i hovedet og på kroppen med en økse, hvilket medførte så voldsomme skader, at de begge blev dræbt.

Efterfølgende – og det er en del af dommen – pakkede han ligene ind i plastik og kørte rundt med dem i bagagerummet af deres bil. Det var sådan han blev anholdt efter en flere dage lang menneskejagt.

Senioranklager ved Østjyllands Politi, Birgitte Ernst, havde forud for dagens strafudmåling påstået anbringelse på Sikringsafdelingen uden fastsat længstetid, hvilket retten fulgte.

– De personundersøgelser, der er lavet af den tiltalte, har givet et entydigt billede af en mand, der er sindssyg og farlig. Vurderingen er, at han er i stor risiko for at begå ny, alvorlig, personfarlig kriminalitet, såfremt han ikke opholder sig under ganske sikre rammer. Derfor mener jeg, at han skal anbringes på Sikringsafdelingen, og det er jeg selvfølgelig tilfreds med, at retten er enig i, siger Birgitte Ernst.

Han udbad sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke. Lars Kragh har siden 13. juli 2016 siddet varetægtsfængslet i surrogat på selv samme Sikringsafdelingen.

“Jeg tilgiver min bror”

Newsbreak.dk har tidligere modtaget et åbent brev fra Thomas Kragh, der er bror til Lars. Her i forsøgte han at sætte ord på dagene efter den frygtelige episode.

– Jeg har tilgivet min bror. Det var hans sygdom, der dræbte mor og far. Den Lars, som jeg er vokset op sammen med, har ikke gjort dette her. Lars er desværre blevet meget syg i sindet, og den psykotiske tilstand, han har befundet sig i, har udløst denne ulykkelige handling, skriver Thomas og fortæller, at det er en følelse, han hele tiden har haft – efter at det frygtelige udfald af forældrene og Lars’ forsvinden, og senere efterlysning, blev bekræftet.

Sygdommen er post traumatisk stress syndrom (PTSD), en sygdom der rammer mange krigsveteraner. Lige som den ramte Lars Kragh.

– Lars lider af PTSD. Men jeg vælger at sige, at det ikke er den lidelse, der har fået ham til at dræbe vores forældre. Men da han ikke har erkendt sin sygdom og derfor ikke har villet i behandling, er han blevet mere og mere syg. Det har til sidst udløst en psykose, som har været fyldt med vrangforestillinger. Det er så dybt tragisk, skriver Thomas Kragh.

Du kan læse hele indlægget her: Thomas’ bror er sigtet for at slå forældrene ihjel: – Jeg tilgiver ham

Frygtede indlæggelse

Den dømte har hele tiden nægtet sig skyldig i drab og har sagt, han handlede i nødværge.

Både Lars og forældrene Kirsten og Jørgen blev efterlyst en weekend i juli, og politiet undersøgte i den forbindelse huset i Uggelhuse. Her fandtes såkaldt “bekymrende” spor. Det lykkedes dengang ikke Newsbreak.dk at få svar på, hvad det indebar.

Men der er altså foregået noget ganske voldeligt. Lars Kragh har fortalt, at han frygtede, at forældrene ville tvangsindlægge ham – som det tidligere skete i 2014.

– Den tiltalte slog begge de dræbte flere gange på kroppen og i hovedet med øksen med en sådan kraft, at det medførte voldsomme skader på begge forældre. Derfor kunne det ikke, efter anklagemyndighedens opfattelse, betegnes som nødværge, og det er jeg selvfølgelig tilfreds med, at retten er enig i, har Birgitte Ernst tidligere fortalt.

Lars Kragh blev anholdt den 12. juli 2016, og i bilen lå forældrenes lig pakket ind i plastikposer og dækket med tæpper.

– Der er ikke grund til at antage, at Lars Kragh under episoden handlede i nødværge, eller at Jørgen Kragh og Kirsten Kragh havde bragt ham i en sådan ophidset tilstand, at dette med rimelighed kunne begrunde, at han reagerede, som han gjorde, lyder det i rettens begrundelse for at kende manden skyldig.

Det kan ifølge retten heller ikke begrunde handlingen, at den tiltalte var psykotisk og opfattede situationen som truende.

Ekssoldaten var udsendt til Balkan i perioden fra 1997 og 1999. Han er tidligere blevet diagnosticeret med posttraumatisk stress, psykose og skizofreni.

Powered by Labrador CMS