Skader du dit barns IQ?

Jod er vigtigt for et fosters udvikling. Mangel på mineralet kan skade barnets IQ. Arkivfoto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

For mange gravide glemmer det vigtige grundstof jod. Det kan få negative konsekvenser for barnets IQ

En undersøgelse viser, at op mod 84 procent af gravide kvinder ikke kender vigtigheden af jod – og kan ikke identificere fødevarer, der indeholder det livsvigtige stof.

Kommende mødre spiser simpelthen ikke nok fisk, mælk og ost under graviditeten, og det kan skade børnenes IQ, advarer et nyt studie. Jod er nødvendigt for produktionen af skjoldbruskirtel-hormon, babys hjerne og nervesystemets udvikling i livmoderen og tidlig barndom.

Mangel på jod er blevet koblet med udviklings-vanskeligheder som lav intelligens og læsefærdigheder i de senere barndomsår, skriver The Mirror.

I værste fald kan jod-mangel resultere i hjerneskade i udviklingslande, men selv mild eller moderat jod-mangel under graviditet kan associeres med dårligere kognitive funktioner for barnet.

Næsten 17 ud af 20 gravide er ikke klar over vigtigheden af jod i kosten

84 procent, eller næsten 17 ud af 20, gravide var ikke klar over, at jod gennem kosten er vigtig for et barns udvikling Kun 11 procent havde hørt om jod fra deres læge eller jordemoder.

Studiet, der kommer fra University of Glasgow, viste, at tre fjerdedele indtog mindre end de 250 mikrogram, WHO anbefaler dagligt. I gennemsnit indtog de gravide kun 190 mikrogram om dagen.

Selvom det anbefales voksne at få 140 mikrogram jod om dagen, findes der ikke anbefalinger om jod til gravide eller ammende kvinder. Derimod er der råd om at tage for eksempel fol-syre.

Der er heller ikke tradition for at måle jod-niveauet i løbet af graviditeten. Doktor Emilie Combet fortæller:

– Jod er afgørende i løbet af graviditeten og de første måneder for at sikre hjernens udvikling, men man får over 200 mikrogram jod gennem kosten, hvis man sørger for at få jod-rige fødevarer som mælk og fisk.

– Kvinder får ikke beskeden om, at jod er vigtigt under graviditeten, og det betyder, at de ikke kan tage et informeret valg, så de sikrer, at de får den mængde jod, de har brug for.

Over halvdelen ved ikke, hvordan de får jod nok

Studiet undersøgte 1026 kvinder, der var gravide eller havde børn op til tre år. Over halvdelen (56 procent) var ikke i stand til at identificere, hvilke fødevarer, der havde et højt indhold af jod, og størstedelen troede fejlagtigt, at mørkegrønne grøntsager og salt var en god kilde.

I Danmark tilsættes bordsalt jod – det har været obligatorisk siden 2000.

I eksempelvis Storbritannien er der stor diskussion om, hvorvidt jod skal tilsættes salt.

– Det mest vigtige, vi tager med os fra dette studie, er dog, at manglen på viden om den vigtige rolle, jod spiller i fosterets udvikling, og hvordan man får nok af det vigtige mineral. Det er noget, som bør adresseres.

Powered by Labrador CMS