Skandale-psykiater behandlede også børn

Foto: Mikkel Bigandt/Scanpix
Udgivet Opdateret

Børn ned til seks år blev behandlet af en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland, selv om han havde aftalt med Sundhedsstyrelsen, at han kun ville behandle voksne.

Det gør sagen om den psykiateren, der efterfølgende har fået frataget sin autorisation, endnu mere alvorlig, mener Venstre, der tirsdag skal udfritte sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om sagen på et samråd.

»Paletten af spørgsmål er udvidet betragteligt med det her. Jeg havde mange spørgsmål i forvejen, og nu har jeg fået endnu flere,« siger psykiatriordfører Jane Heitmann (V).

Ifølge DR-programmet 21 Søndag ordinerede psykiateren på et halvt år medicin til 73 børn og unge, hvoraf nogle altså var ned til seks år gamle. Flere af dem blev fejldiagnosticeret og fik medicin for ADHD. Psykiateren havde ifølge DR i forvejen aftalt med Sundhedsstyrelsen, at han kun ville behandle voksne.

Behandlingen af børn fortsatte dog, også på trods af en stribe indberetninger af fejlbehandlinger og indskærpelser over for psykiateren i 2010 og 2012.

Sagen har i forvejen vakt stor opsigt. Ifølge dr.dk blev den pågældende psykiater hjerneskadet i en trafikulykke i 2002. Han fortsatte dog sin behandling af patienter. Sundhedsstyrelsen blev i 2004 første gang advaret om, at psykiateren ikke handlede helt efter bogen og blandt andet fejlmedicinerede flere patienter, men han fik altså først inddraget sin autorisation i 2013.

Jane Heitmann mener, at Sundhedsstyrelsen muligvis står med et endnu større ansvar for svigtende tilsyn, når det ikke blot handler om voksne, men også et betydeligt antal børn.

»Jeg kan forstå, at det er en frivillig aftale, som der er indgået med psykiateren. Så rejser det spørgsmålet om, hvilket tilsyn Sundhedsstyrelsen har haft med den her psykiater,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Region Midtjylland sendte i sidste uge breve ud til 1.379 tidligere patienter med tilbud om at få en ny vurdering af deres sag.

Ud over Venstre har Dansk Folkeparti og SF også stillet spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup, når han tirsdag skal i både åbent og lukket samråd om sagen.

Powered by Labrador CMS