Smertefuld vitaminmangel kan smadrer knoglerne

Det kan være svært at mærke D-vitamin-mangel. Der er dog nogle tegn, man bør være opmærksom på.

Udgivet Opdateret

For langt de fleste af os gælder, at får vi tilstrækkelig med D-vitamin blot ved at opholde os udendørs når solen skinner. For netop sollyset er den vigtigste kilde til D-vitamin. Det er nemlig et stof, der dannes i huden med hjælp fra solens stråler.

Det hører dog også med, at vi desuden optager vitaminet i tarmsystemet fra D-vitaminholdig mad eller kosttilskud.

Artiklen fortsætter under videoen

Så for at danne D-vitamin er det vigtigt, vi kommer ud i solen – og selvfølgelig, at den skinner. Ellers kan det føre til problemer. Det fremgår blandt andet af Sundhed.dk.

Ret svage symptomer

Portalen nævner også, at symptomerne som regel er ret svage, og at de i mange tilfælde minder om helt almindelige gener. Der er dog tegn, der kan indikere, at man mangler D-vitamin og som man bør være opmærksom på.

I galleriet over artiklen er der en række eksempler på, hvad det kan være.

Børn, der mangler D-vitamin kan risikere at få sygdommen ‘rakitis’, der også kaldes engelsk syge. Den medfører, at knoglerne bliver bløde, fordi de ikke optager kalk, når D-vitaminet ikke er der. For voksne kan manglen medføre osteomalaci, der kan være smertefuldt – især i bækkenet.

Lægen kan finde ud af om man mangler D-vitamin via blodprøver og er det tilfældet, kan tilstanden behandles med vitamintilskud i tablet- eller kapselform. Ofte skal man desuden supplere med calcium.

I helt grelle tilfælde kan det være nødvendigt at indlede behandlingen med store mængder D-vitamin. En sjælden gang i form af indsprøjtninger.

Powered by Labrador CMS