Smugler forbudte stoffer ind i landet med drone

Menneskerettighedsgruppe vil overtræde loven i protest.

En menneskerettighedsgruppe vil smugle abortmedicin ind i Nordirland – via en abortdrone. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

I Nordirland er det forbudt at få en abort, og tager du medicin, der skal fremskynde en abort, risikerer du at blive idømt livsvarigt fængsel. Det sætter en gruppe for kvinders ret til fri abort fokus på, når de 21. juni vil smugle abortmedicin ind i landet via en drone. En abortdrone, som gruppen selv kalder den. Det skriver mediet www.self.com.

Formålet med aktionen er at sætte fokus på den lovgivning, som medlemmerne af gruppen, Women on Wawes (www.womenonwaves.org), samt andre ligesindede grupper, kalder et brud på menneskerettighederne.

Brud på menneskerettighederne

Dronens indtog ind over den nordirske grænse skal markere skellet mellem Nordirland og andre europæiske, nærliggende lande, hvor det er lovligt at få foretaget en abort. Det skriver medlemmerne af Women on Waves i en pressemeddelelse.

Ifølge artiklen fra Self er lovgivningen næsten lige så striks i Irland, men her straffes kvinder ikke helt så hårdt, hvis de får foretaget en abort uden at have forudgående tilladelse til det. I Nordirland kan man kun få en abort, hvis særlige faktorer gør sig gældende, eksempelvis den gravides fysiske og psykiske tilstand, eller hvis graviditeten er en konsekvens af voldtægt.

Nordirland er det eneste land i Storbritannien, hvor abort stadig er ulovligt. Men abort er også ulovligt i Irland. Irland er bare ikke en del af Storbritannien, og loven er som nævnt ikke helt så striks her som i Nordirland.

Vil indtage medicinen i protest

Dronen flyver fra Irland klokken 10.00 lokal tid, og forløber flyveturen som planlagt, lander den igen i Belfast 14.30, hvor der også er planlagt en demonstration. Det er planen, at en række aktivister, der i øvrigt ikke er gravide, skal indtage medicinen, når den er ankommet, for at vise, at pillerne er sikre. Abortmedicin indtages over to stadier, i form af to tabletter, og aktivisterne vil kun indtage den ene af de to tabletter, og der bør i så fald ikke ske noget med dem.

Powered by Labrador CMS