Sortere du dit skrald korrekt?

Det er om at holde tungen lige i munden, når du fordeler hjemmets skidt og kanel i skraldespandene. Særligt fire fejl går igen

Offentliggjort

SÅDAN GØR DU

Mange danskere gør deres bedste for at sortere affald korrekt, men der er stadig nogle almindelige fejl, der går igen. For eksempel skal tekstilaffald lægges i en klar pose, før det smides ud, for at undgå fugt og sikre genanvendelse.

En anden fejl er at smide brugte pizzabakker i papcontaineren, hvilket ødelægger genanvendelsesmulighederne. Det er også vigtigt at huske, at medicinrester skal afleveres på apoteket, mens tom medicinemballage kan sorteres som glas eller plast.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Du ved, at kartoffelskrællerne fra aftensmaden hører til i madaffald, og at tilbudsavisen skal i papircontaineren. Men det er ikke altid, at sorteringen af hjemmets skrald går helt efter bogen.

- Rigtig mange danskere gør det bedste, de kan for at sortere rigtigt, men der er stadig nogle ting, vi kæmper en del med, fortæller Lars Banke, der er chef for affald og genbrug hos Kredsløb, der håndterer affaldet i Aarhus Kommune.

Han understreger, at sorteringssystemerne varierer fra kommune til kommune, men at der er nogle misforståelser, der går igen landet over.

1) Løst tøj

Som noget relativt nyt har du mulighed for at komme af med din gamle sweater eller hullede strømpebukser i tekstilaffald. Lars Banke ser dog ofte, at det gamle tøj smides i affaldsbeholderen løst og ikke i en pose, som det ellers skal.

- Det er faktisk et problem. Det er svært for folk, fordi det er ulogisk, at man bruger ekstra plastik på den måde. Men det er bare en nødvendighed, siger han.

Tekstilaffald skal puttes i en klar pose, som der er bindes en stram knude på, inden det ryger i beholderen. Ligger tøjet løst, bliver det hurtigt fugtigt, og så er det ikke egnet til genanvendelse og ender derfor med at blive brændt af.

Med årene er det blevet mange flere skraldespande at holde styr på, når danskerne sorterer affald. Senest er tekstilaffald kommet til.

2) Drilske pizzabakker

En klassiker på listen over sorteringsfejl, vi laver, er at smide brugte pizzabakker i papcontaineren.

- Men de skal altså i restaffald. Lige så snart pappet har været i kontakt med pizzaen, ødelægger det muligheden for, at pappen kan blive genanvendt, fortæller Lars Banke.

Generelt med take away-emballage er det vigtigt at være opmærksom på, at pappet ikke kan sorteres som pap, hvis der er madrester på det. Det gælder også for papæsken fra bageren, hvor flødeskumskagen har efterladt en plet eller to. Den skal ligeledes i restaffald.

- Pakker fra frysepizzaer må dog gerne komme i papcontaineren, fordi pizzaen her har ligget i en plastfolie indeni pakken, siger Lars Banke.

3) Fedtet alufolie

Med lektien om pizzabakken i baghovedet kan det være, du tænker, at alufolie, som har været i kontakt med mad, også skal i restaffald. Men der tager du fejl.

- Alufolie, der er beskidt, eller som der har været pakket mad ind i, må gerne komme i metalspanden. Den kan nemlig godt smeltes om og blive genanvendt, lyder det fra Lars Banke.

FAKTA: Haveaffaldet bugner i Danmark

* Sammenlignet med andre lande fylder haveaffald en stor del af danskernes husholdningsaffald. Cirka 20 procent af husholdningsaffaldet herhjemme kategoriseres som haveaffald.

* Her er der derfor et potentiale for at nedbringe din affaldsmængde. Det kan du gøre ved at lade haveaffaldet blive i haven i stedet for at køre det på genbrugspladsen. 

* Lav for eksempel et kvashegn eller en kvasbunke af grene og kviste, mens hækafklip og græsafklip eventuelt kan bruges til at kreere en kompostbunke.

* Ved at lade haveaffaldet gøre gavn i haven gavner du biodiversiteten, da insekter og smådyr gerne flytter ind i for eksempel et kvashegn.

Kilde: Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening

Reglerne for, hvordan affaldet skal sorteres, varierer fra kommune til kommune. Tjek derfor op på din lokale kommunes hjemmeside, hvis du er i tvivl om, hvad der hører til hvor.

4) Medicinrester

En sidste udbredt misforståelse er, at du må smide den gamle pakke med hovedpinepiller og andre medicinrester i skralderen.

- Medicinrester skal retur til apoteket. Alt, der har rester af medicin i sig skal håndteres på en bestemt måde, så vi sikrer, at det ikke havner i naturen, understreger Lars Banke.

Mens tom medicinemballage gerne må komme i eksempelvis glas- eller plastcontaineren, så skal tomme blisterpakker i restaffald.

Daglig affald 

Midt i hele sorteringsarbejdet gør du dig måske nogle tanker om, hvordan du kan minimere dit daglige affald. Det er dog ifølge Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, ret begrænset, hvad du selv kan gøre.

- Det er ret svært som enkeltindivid at gøre en stor forskel på det område. Der skal grundlæggende større strukturelle forandringer til for virkelig at rykke noget, siger hun.

Ønsker du at gøre et forsøg, foreslår hun, at du helt generelt skærer ned på privatforbruget - især af tøj og elektronik.

Køb færre ting, som til gengæld er af god kvalitet, som du vil bruge længe, reparér dine ting i stedet for at købe nyt.

Undersøg eventuelt, om du har mulighed for at handle ind i butikker, der tilbyder løsmarkeder eller genpåfyldningsstationer, så du skærer ned på mængden af emballage.

Danskernes skraldemængder bugner i disse år. Særligt den stigende nethandel fører til masser af pap- og plastikemballage i affaldscontainerne, fortæller Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening
Powered by Labrador CMS