Studie: D-vitamin kan påvirke corona-dødelighed

Et nyt studie har fundet en sammenhæng mellem niveauet af D-vitamin og coronavirus' dødelighed.

Udgivet Opdateret

En gruppe forskere kan muligvis have fundet ud af, at niveauet af D-vitamin kan have en indflydelse på dødeligheden i forbindelse med coronavirus.

Studiet har fundet en sammenhæng mellem højere dødelig ved et lavere niveau af D-vitamin. Det skriver New York Post.

Men der er endnu ikke basis nok for, at der er god grund til at hamstre kosttilskud.

Data fra alverdens hospitaler

Det er en gruppe forskere fra Northwestern University, der har stået bag studiet, som måske kan bevise en sammenhæng mellem dødeligheden ved coronavirus og D-vitamin-mangel.

Forskerne har undersøgt hospitaler og klinikker i Kina, Frankrig, Tyskland, Italien, Iran, Sydkorea, Spanien, Schweiz, Storbritannien og USA.

Ud fra tal fra lande med meget høj dødelighed såsom Italien, Spanien og Storbritannien kunne forskere se, at netop de coronapatienter havde et lavere niveau af D-vitamin sammenlignet med de lande med langt lavere dødelighed.

Dør af overaktivt immunsystem

Desuden fandt forskerholdet også frem til, at der muligvis kan være en sammenhæng mellem niveauet af D-vitamin og det, der lægeligt kaldes cytokin storm, hvor immunforsvaret bliver overaktivt. Det kan til sidst resultere i organsvigt og død.

– Cytokin storm kan skade lungerne meget alvorligt og føre til Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS (red. akut lungesvigt) og død hos patienter. Det er, hvad formentlig størstedelen af Covid-19-patienter dør af, lyder det fra Ali Daneshkhah, der har været en del af forskningen, der har ført til studiet.

Men forskerholdet bag påpeger, at der ikke er grund til at hamstre D-vitamin, for der er brug for mere forskning på området, før der kan findes decideret videnskabeligt bevis for påstanden.

Powered by Labrador CMS