Supermarkeder klar med hurtig mad på farten

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Både Dansk Supermarked og Coop er gået ind i krigen om at levere hurtig mad på farten. Ekspert spår dem en lys fremtid.

Snart får du mere at vælge imellem, når du henter mad i frokostpausen. Både Coop (Kvickly, Irma, Brugsen og Fakta) og Dansk Supermarked (Netto, Føtex og Bilka) har kastet sig ind i kampen om dine frokostpenge.

Det sker ved oprettelsen af såkaldte Convenience stores, der sælger takeaway-frokost blandet med de mest populære dagligvarer.

Sund mad kan blive en succes

For begge koncerners vedkommende er strategien sund mad, og det kan vise sig at blive en stor succes, vurderer ekspert.

– Vi har set denne type butikker længe i udlandet, hvor man både kan købe frokost samt handle det mest nødvendige ind til aftensmaden. Jeg har faktisk undret mig over, at det først kommer til Danmark nu, siger madsociolog Jon Fuglsang til Newspaq.

Han ser supermarkedernes fremstød som en del af et opgør med det blakkede ry frokost-restauranter har for at sælge usund mad.

– Man satser på at lave mad fra bunden i en stor skala. Det vil sige uforarbejdet mad, man kan tage med sig på vejen. Det er også en konsekvens af, at vi i stigende grad spiser frokost og mellemmåltider, når vi er sultne og ikke på fastlagte tidspunkter, siger han.

Indtil videre har Coop åbnet en enkelt butik på Københavns Hovedbanegård og Dansk Supermarked har åbent seks Føtex Food-butikker i Aalborg, Aarhus og København.

Vil sætte ind på banegårde

Netop på banegårde er udbuddet af mad typisk begrænset til Mcdonalds og franske hotdogs fra 7-eleven. Det er netop her Coop vil sætte ind.

– Der skal i supermarkederne være et godt alternativ til pizza eller burgere, og det kan vi af her, siger Gregers Wedell-Wedellsborg, koncerndirektør i Coop Danmark, til Jyllands Posten.

Ifølge Jon Fuglsang er der dog også et andet mål for supermarkederne, ud over bare at tilbyde danskerne en sundere frokost.

– Der er kommet et kæmpe marked for at sælge sund mad til rimelige penge. Det kan man se i alle andre storbyer, og det er faktisk bare det, der nu er kommet til Danmark. Der vil helt sikkert være andre aktører, der også vil dukke op på markedet, siger han.

Indtil videre er det kun i de større byer, hvor folk mere spiser, når det passer dem, men det kan meget vel blive udbredt til flere byer, forklarer Jon Fuglsang.

– Det her marked har været i stor vækst, simpelthen fordi danskerne bare spiser mere og mere mad uden for hjemmet. Det behøver ikke at betyde, at de vil udkonkurrere hinanden, men når udbuddet på markedet bliver større, kan det koste forretninger livet, hvis de ikke kan forny sig og leve op til de stigende krav om at bruge rigtige råvarer, siger han.

Fakta: Sund frokost i supermarkedet

1. Coop vil sælge sund frokost i både Fakta, Super Brugsen, Dagli’ Brugsen og Irma. Produkterne udvikles på erfaring fra deres butik Mad Cooporativet, der ligger på Københavns Hovedbanegård.

2. Dansk Supermarked har seks Føtex Food butikker i de tre største byer. Bliver det en succes, vil man udvide til flere byer.

Newspaq

Powered by Labrador CMS