Thorning vraget: Italiener får FN-toppost

Den tidligere danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, var med i slutspurten om at blive ny flygtningehøjkommissær, men tabte på målstregen.

Den italienske diplomat Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Udgivet Opdateret

Den tidligere danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, var med i slutspurten om at blive ny flygtningehøjkommissær, men tabte på målstregen.

Trods en målrettet dansk kampagne for at føre Helle Thorning-Schmidt (S) frem til den prestigefyldte stilling som ny flygtningehøjkommissær i FN-organisationen, UNHCR, glippede det i 11. time.

I stedet har FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, foretrukket den italienske topdiplomat, Filippo Grandi, som har næsten 30 års erfaring med flygtninge og humanitært arbejde og over 20 års erfaring fra FN i blandt andet Syrien, Irak og Sudan.

Udfaldet er en nedtur for Helle Thorning-Schmidt, som for anden gang har været tæt på at lande en international toppost, ligesom forløbet er en skuffelse for regeringstoppen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) samt de danske diplomater, der har arbejdet for Thornings kandidatur.

Når det kommer til stykket, er resultatet imidlertid ikke så overraskende. Som det er fremgået undervejs i spillet om topposten, har ikke alle været begejstrede ved udsigten til at få Helle Thorning-Schmidt som ny flygtningehøjkommissær.

Manglede FN-erfaring

En af de mest åbenmundede kritikere – den britiske ekspert Jeff Crisp, som har års erfaring fra FN – har direkte advaret mod at rekruttere en højkommissær, som skulle til at lære jobbet og flygtningeområdet at kende midt under den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

Efter alt at dømme har netop denne bekymring været med til at fælde Thorning. I toppen af FN-systemet har man ikke været sikker på, at den tidligere danske statsminister tilstrækkeligt hurtigt ville kunne fungere som en sikker og kompetent leder for den store og komplekse organisation midt i en situation, hvor problemerne med flygtningestrømmene vokser eksplosivt.

Hvor dramatisk situationen har udviklet sig, understreges af, at Europas stats- og regeringschefer netop i disse døgn kæmper for at kunne bremse strømmen af flygtninge og immigranter, der bevæger sig op gennem Europa og skaber et så voldsomt pres på grænserne, at selv lande som Tyskland og Sverige giver op.

I denne situation har FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, valgt at satse på en trænet topdiplomat med årtiers erfaring fra internationalt arbejde i stedet for den tidligere regeringschef fra Danmark.

Støttet af flere lande

Det er selvsagt et nederlag for Thorning, som dog må trøste sig med, at hun trods alt nåede langt i processen, og at hun undervejs fik støtte fra en række lande, herunder alle de nordiske, som gerne havde set hende på posten.

For Lars Løkke Rasmussen er resultatet også en skuffelse. Han pegede selv på Helle Thorning-Schmidt som kandidat til topposten i UNHCR, og der har fra det danske diplomatis side været arbejdet intenst på at få projektet til at lykkes. Hvilket Thorning undervejs har anerkendt og været taknemmelig for.

På Christiansborg vil nyheden om Thornings exit blive modtaget med blandede følelser.

De fleste danske partiledere og politikere ønsker per definition, at Danmark er med i kampen om vigtige internationale stillinger. Men det står også klart, at Thorning har været en kontroversiel kandidat.

Kritik fra begge fløje

På venstrefløjen har kritikere haft svært ved at se Thorning som en kommende ambassadør for verdens flygtninge, eftersom hun i forårets valgkamp fremhævede sig selv som strammer og indrykkede annoncer, hvor hun reklamerede for sine stramninger af udlændinge- og flygtningepolitikken. Det har fået blandt Enhedslisten, SF og tidligere højtplacerede danskere i FN til at undre sig over, at Thorning skulle køres i stilling som fortaler for verdens flygtninge.

I blå lejr skabte det omvendt vrede, da Helle Thorning-Schmidt for nylig i et interview med det globale netværk af humanitære græsrodsorganisationer, kaldet ICVA, gjorde det klart, at Europa efter hendes mening har kapacitet til at håndtere de mange flygtninge. Thorning fastslog desuden, at hun støtter beslutningen i EU om at fordele flygtninge mellem landene – selv om mange lande i EU er imod – og hun sværgede ved samme lejlighed troskab til FNs flygtningekonvention, selv om konventionen i stigende grad kritiseres for at være utidssvarende.

Udtalelserne fra Thorning gjorde flere af de blå partiledere utrygge ved udsigten til at kunne få hende i spidsen for UNHCR. Med adresse til Thorning konstaterede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun mente, at presset mod Europa er blevet for stort.

Udtalelsen fra Inger Støjberg indikerede, at Helle Thorning-Schmidt nemt kunne være kommet på kollisionskurs med regeringen og de borgerlige partier på Christiansborg, hvis hun i sidste ende havde fået jobbet.

Powered by Labrador CMS