Tommy kæmpede mod IS: Minister forsvarer fængsel

Private krigere hører ingen steder hjemme i et demokratisk land, mener justitsminister Nick Hækkerup (S)

Tommy Mørck sidder i dag i fængsel. Foto: Stine Tisvilde/Ekstra Bladet
Udgivet Opdateret

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsvarer, at Tommy Mørck er sat i fængsel efter at have kæmpet mod Islamisk Stat i det nordlige Syrien.

Tommy Mørck er dømt efter den del af terrorlovgivningen, der bestemmer, hvilke konfliktfyldte zoner man ikke må opholde sig i uden tilladelse fra de danske myndigheder. En udvidelse af terrorparagraffen, der blev sat i verden i 2016 for at bremse danskere i at slutte sig til Islamisk Stat.

Artiklen fortsætter under videoen

Nick Hækkerup mener, at loven også alene tjener det formål at forhindre privatpersoner i at tage til konfliktfyldte zoner, medmindre de har en særlig tilladelse.

– Det er fornuftigt, for ellers ville vi have en situation, hvor man i virkeligheden legitimerer, at folk deltager i private krige. Jeg synes, at det at gå i krig og anvende våben er noget, vi som samfund skal beslutte, siger ministeren og henviser til tidligere missioner som i Afghanistan og Mali, hvor Danmark er til stede nu.

Tommy Mørcks forsvarer, Bjørn Elmquist, mener, at der er tale om en misforståelse, når Tommy Mørck bliver fældet af en lov, der er sat i verden for at forstærke kampen mod terror.

– Han skulle ikke have en fængselsdom. Han skulle have en medalje om halsen. For han har faktisk medvirket til, at IS bukkede under og tabte og derved ikke udgør samme trussel i dag, som de ellers har gjort, siger han.

Minister holder fast

Nick Hækkerup holder fast i sit synspunkt trods kritikken.

– De soldater, som vi sender ud, får heldigvis også medaljer for den indsats på Danmark vegne.

– Hvis Danmark skal deltage i væbnet konflikt, anvende våben og føre krig, skal det ikke være privatpersoner, der gør det. Det er ikke i folks demokratiske ret at gå rundt og skyde, siger han.

Tommy Mørck kæmpede sammen med den kurdiske milits YPG mod Islamisk Stat i 2016 og 2017. Han blev dømt til et halvt års fængsel ved Højesteret i august og har siddet i fængsel siden 23. september.

Han og én anden er dømt efter udvidelsen af terrorloven om zoneforbuddet. De har begge været YPG-frivillige.

Men hvis der kom IS-krigere hjem, ville de blive ramt af bestemmelsen, pointerer Nick Hækkerup. Sandsynligvis vil IS-krigere få en hårdere straf end den, Tommy Mørck har fået.

– Så ville man kunne dømme dem efter andre paragraffer oveni, hvis man kan løfte bevisbyrden. Det gode ved den her bestemmelse om indrejseforbud er, at det er nemt at bevisføre, mens det er svært at dokumentere andre overtrædelser af terrorloven, da det i de her former for konflikter kan være svært at finde beviser, siger han.

Powered by Labrador CMS