Træning udligner ikke et stillesiddende job
Bevægelse efter arbejde er ikke en mirakelkur mod mulige problematikker ved at være meget stillesiddende. Det gælder om at komme op af kontorstolen
Otte timer i kontorstolen giver ikke nogen guldstjerner i bogen over daglig fysisk aktivitet.
Men kan et stillesiddende job udlignes med motion efter arbejdstid?
- Det er lidt ligesom først at spise en flødebolle og så spise en gulerod bagefter, siger professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og uddyber:
- Mange timers stillesiddende adfærd og kortvarig hård fysisk træning har forskellige fysiologiske indvirkninger på kroppen.
Med andre ord: De opvejer ikke hinanden, men gør to forskellige ting.
Tænk på begge dele
- Det er derfor vigtigt at tænke på begge dele, tilføjer Lars L. Andersen, der i sin forskning har fokus på sundhedsfremme på arbejdspladsen, muskel- og skeletbesvær og fysisk arbejdsbelastning.
Det er altså rigtig godt givet ud at prioritere bevægelse og træning i fritiden. Men det har også store gavnlige effekter at få brudt det stillesiddende arbejde op ved at tænke bevægelse ind i arbejdsdagen.
Den nyeste tilgang er at prøve at få bevægelse, der kan få pulsen op, ind i arbejdsopgaverne. Som eksempelvis at pædagoger deltager i aktive lege med børnene. Men, som Lars L. Andersen bemærker, er pædagogfaget i forvejen ikke et stillesiddende et af slagsen.

Mindre kan gøre det
Retter man blikket mod kontorlandskabet, er det umiddelbart sværere at inkorporere sved på panden i arbejdsopgaverne. Men mindre kan også gøre det.
- I stedet for at have siddende møder kan man måske tage nogle walk and talk-møder. Så man ikke bruger arbejdstid på at træne, men omorganiserer arbejdet til nogle mere aktive møder. Har man telefonmøder, kan man også tage dem gående.
- Mange bruger Outlook til at booke et mødelokale, og der kunne det jo også være en mulighed at booke en walk and talk - så gør man det sunde valg nemmere, siger Lars L. Andersen.
Styrke musklerne
Ud over at få pulsen op er det også sundt at styrke musklerne. Hans forskning har vist, at tre gange ti minutters ugentlig styrketræning med elastikker - såkaldte småøvelser - kan forebygge sygefravær og smerter i ryg, skulder og nakke.
På Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø laver mange elastiktræning, mens Lars L. Andersen selv foretrækker vægttræning. Men han pakker elastikkerne i kufferterne, hvis han skal på konference.
Derudover har der udviklet sig en vis arbejdskultur, hvor der efter frokost bliver afholdt walk and talk-møder, hvor kollegerne kan vende stort og småt.

Gåturs møder
- Vi oplever den fordel, at man ikke går så meget ind og afbryder hinanden om formiddagen, hvor der ofte er behov for koncentration og fordybelsesarbejde. Der kan jo gå 15-20 minutter, før man er inde i flowet igen efter en afbrydelse, siger han.
Forskningscenterets udbredte gåturs-møder bliver også bakket op af videnskaben. Hvis man går en halv time før eller efter frokost, bliver der nemlig igangsat en række fysiologiske processer i kroppen, der er gavnlige for din sundhed - og det betyder, at du ikke bliver ramt af den samme træthed, når du har fået fyldt maven op.
Giver ikke mening
Ifølge Bo Falck Hansen, der er ph.d. i muskelbiologi og arbejder som forsker hos Novo Nordisk, er motion det bedste, du kan gøre for at leve længere - det har han lige skrevet en hel bog om med titlen "Den korteste vej til et langt liv".
Men for ham giver det heller ikke mening, at bevægelsen kun finder sted uden for arbejdspladsen.
- Det er ikke supersundt at sidde helt stille hele dagen, så det er en god idé at tillægge sig nogle vaner, hvor man går helt ned i den anden ende for at hente sin kaffe eller printe eller går op på en anden etage.
- Så får man lidt hverdagsmotion, siger Bo Falck Hansen.