Udelukket fra Elizabeths begravelse

Ligesom Nordkorea og Myanmar er Rusland og Hviderusland heller ikke inviteret til begravelsen, siger en kilde

Udgivet Opdateret

Hverken Rusland eller Hviderusland er inviteret til dronning Elizabeths begravelse på mandag i London.

Det oplyser en britisk regeringskilde.

Flere end 100 konger, dronninger, statsoverhoveder og andre VIP-gæster ventes at deltage i begravelsen.

Men i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine vil hverken Rusland eller Hviderusland, som er en nær allieret af Rusland, være repræsenteret ved ceremonien i London.

Det placerer de to lande i en lille gruppe af nationer, som er blevet udelukket fra begravelsen.

Heller ikke militærstyret i Myanmar, der er en tidligere britisk koloni, eller Nordkorea har fået lov til at deltage. Det oplyser den britiske regeringskilde, der ønsker at være anonym.

Gigantisk begivenhed

Elizabeth II's begravelse i Westminster Abbey på mandag bliver en gigantisk diplomatisk begivenhed med et enormt sikkerhedsopbud.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har bekræftet, at han vil deltage.

Han har efter sigende fået tilladelse til at ankomme i sin pansrede præsidentlimousine også kendt som The Beast eller Bæstet.

Også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, har bekræftet, at de kommer. Det samme gælder dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

- Det bliver en ekstremt travl tid. Vi er overbeviste om, at verdensledere og andre, som flyver ind, vil anerkende, at dette vil være en udfordrende tid og en usædvanlig situation, sagde en talsmand for den britiske regering tirsdag.

Ligvognen med kisten med dronning Elizabeth ses her tirsdag aften ankomme til Buckingham Palace i London.
Ligvognen med kisten med dronning Elizabeth ses her tirsdag aften ankomme til Buckingham Palace i London.

Kontroversielle gæster

Andre mere kontroversielle gæster omfatter den højreorienterede, brasilianske præsident, Jair Bolsonaro.

Imens er det fortsat uklart, om den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, er på gæstelisten.

Spaniens tidligere konge Juan Carlos, som abdicerede i unåde i 2014, har meddelt, at han kommer sammen med sin søn, den nuværende kong Felipe.

ELIZABETHS SIDSTE REJSE

Den britiske dronning Elizabeth var i 70 år landets statsoverhoved og monark, og hendes død torsdag aften og det efterfølgende tronskifte bliver fulgt tæt verden over.

Der er erklæret landesorg i Storbritannien indtil efter afslutningen af statsbegravelsen, der finder sted mandag den 19. september. Kongefamilien fortsætter deres sørgetid yderligere syv dage efter begravelsen.

Der vil under den officielle landesorg blive flaget på halv med Union Jack fra de kongelige residenser, regeringsbygninger, militærinstallationer og britiske ambassader i hele verden indtil morgenen efter begravelsen.

Her et nogle af de vigtigste punkter i de kommende dages program:

* Søndag den 11. september:

- Dronningens kiste fragtes fra ferieslottet i det skotske højland, Balmoral Castle, til den skotske hovedstad, Edinburgh.

Det bliver en langsom seks timers rejse gennem landet fra det afsides liggende slot, hvor befolkningen får chancen for undervejs at hylde den afdøde monark.

Hun køres i en rustvogn fulgt af en kortege med blandt andre datteren prinsesse Anne til paladset Holyroodhouse, der er kongefamiliens officielle residens i Edinburgh.

- I London mødes Kong Charles III med generalsekretæren for Commonwealth på Buckingham Palace. Efterfølgende skal han mødes med højkommissærerne fra de lande, han nu er blevet statsoverhoved for.

* Mandag den 12. september:

- Kong Charles besøger Westminster Hall, hvor medlemmer fra begge kamre i det britiske parlament får mulighed for at overbringe deres kondolence.

- Charles flyver sammen med dronning Camilla til Edinburgh. Dette er en del af "Operation Spring Tide", som er kodenavnet for kongens første rejse rundt til de fire nationer - England, Skotland, Wales og Nordirland - i Det Forenede Kongerige.

- Kongen modtager Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, i audiens i Holyroodhouse. Derudover skal han besøge det skotske parlament og modtage kondolence herfra.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til St. Giles Katedralen i Edinburgh. Her vil medlemmer af kongefamilien om aftenen våge over kisten.

* Tirsdag den 13. september:

- Elizabeth II's kiste flyves fra Edinburgh til London og placeres i hendes tidligere residens, Buckingham Palace.

- Kong Charles og dronning Camilla besøger Belfast i Nordirland, hvor de møder blandt andre den britiske minister for Nordirland samt politiske og religiøse ledere. De deltager derefter i en gudstjeneste i St. Anne's Katedral.

* Onsdag den 14. september:

* Kisten føres i en militærparade fulgt af den kongelige familie fra Buckingham Palace til Westminster Hall.

Her vil den blive placeret på en katafalk - en hævet platform. Ærkebiskoppen af Canterbury leder en gudstjeneste med deltagelse af kong Charles og kongefamilien.

* Torsdag den 15. september:

- Dronning Elizabeth II vil ligge i lukket kiste - castrum doloris - i fire dage, hvor offentligheden får mulighed for at defilere forbi den afdøde monark.

* Fredag den 16. september:

Kong Charles og dronning Camilla besøger Wales som det sidste stop på deres turné rundt i Det Forenede Kongerige.

* Mandag den 19. september:

- Statsbegravelse. Kong Charles har erklæret officiel helligdag i Storbritannien.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til Westminster Abbey i det centrale London, hvor statsbegravelsen vil foregå.

Detaljer om begravelsen og processionen samt gæstelisten ventes offentliggjort i løbet af den kommende uge. Der ventes politikere og statsoverhoveder fra hele verden, herunder den amerikanske præsident, Joe Biden. Det er endnu ikke afklaret, hvem der deltager fra dansk side.

- Kisten bliver efter ceremonien bragt til Windsor-slottet vest for London, hvor den føres op ad Long Walk til St. Georges's Kapel, hvor dronningen stedes til hvile sammen med andre medlemmer af det britiske kongehus. Hun ventes at blive begravet ved siden af sine forældre og sin søster, prinsesse Margaret.

Den afdøde dronnings mand, prins Philip, der døde sidste år i en alder af 99 år, ventes senere at blive flyttet fra sit midlertidige gravsted i nærheden, så han kommer til at hvile ved dronningens side.

Kilde: BBC, Reuters og Sky News
Powered by Labrador CMS