Undgå sløve knive: Sådan gør du dem knivskarpe

Det kræver vedligehold og teknik, hvis du vil have, at dine køkkenknive forbliver skarpe. En god kniv, der behandles korrekt, kan sagtens holde hele livet.

Udgivet Opdateret

Aftensmaden bliver ofte noget lettere, når du har en skarp kniv, der glider nemt gennem alle typer af fødevarer.

Hvis du vil sikre, at dine knive forbliver skarpe, er der en hel række ting, som du skal være opmærksom på.

Artiklen fortsætter efter videoen

Heriblandt hvordan du opbevarer dem, og hvordan de vedligeholdes bedst.

I galleriet kan du se, hvad du skal sørge for, hvis du vil have skarpe køkkenknive.

Må ikke være i køkkenskuffen

Og vil du sikre, at du altid har skarpe knive klar, skal du først og fremmest opbevare knivene korrekt.

– Dine knive må aldrig ligge i en køkkenskuffe sammen med andre ting. Når kniven rammer andet metal i skuffen, bliver den hurtigt uskarp, siger Bo Andreas Frølund, der er kokkefaglærer på Aarhus Tech.

Opbevar hellere knivene i en knivblok i træ, da træet ikke sløver knivsæggen.

Slib med den rigtige teknik

Når du skal slibe dine knive – og det kommer du ikke uden om, selv om du opbevarer dem korrekt – skal du finde den rigtige teknik.

– Det handler ikke om at gøre det hurtigt, men om at have den rette vinkel, siger forklarer Adam Aamann, som er kok og blandt andet kendt fra DR-programmet Madmagasinet.

Det er vigtigt, at du holder den samme vinkel, hver gang du stryger, for ellers bliver kniven ikke skarp. Knivens vinkel på strygestålet skal være på 15 grader – og er du i tvivl, kan du købe en vinkelguide, der sikrer, at du har den rette vinkel hver gang.

Gør det før aftensmad

– Stryger du den ganske langsomt tre til fire gange, retter du knivens æg op, siger Bo Andreas Frølund.

Sørg samtidig for at få indarbejdet en rutine, når du bruger dine knive.

– Jeg starter altid med at slibe mine knive, før jeg går i gang med at lave mad. Det er en god vane, og til sidst gør man det automatisk, siger Adam Aamann.

Det er heller ikke uvæsentligt, hvilket strygestål du bruger til dine knive. Hvor almindelige knive fra supermarkedet eller isenkræmmeren kan slibes på et almindeligt strygestål, er sagen en anden med dyre knive af japansk stål.

– Ved de japanske knive bør du altid bruge et keramisk strygestål, siger Bo Andreas Frølund.

Våd slibesten

Og bliver kniven alligevel sløv, skal du have andre redskaber i brug.

– Så kræver det, at du bruger en slibesten. Først skal du bruge en sten med korn 1000 og derefter en sten med korn 6000, forklarer Bo Andreas Frølund.

Det er samtidig vigtigt, at du vådsliber. Det vil sige, at stenen skal have ligget i vand i 20 minutter, inden du bruger den.

Lykkes det ikke at rette knivsæggen op, er det muligt at få kniven slebet hos en professionel. Det kan især betale sig, hvis du har investeret i en god og dyr kniv.

– Investerer du i en god kokkekniv af eksempelvis japansk stål, som du kan få til 1500 til 1800 kroner, så har du en kniv, der holder mere eller mindre hele livet, siger Adam Aamann.

Powered by Labrador CMS