Uønskede stoffer i stavblendere: Ender i maden

Forbrugerrådet Tænk har testet stavblendere. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

I en test af stavblendere fra Forbrugerrådet Tænk Kemi afgav tre ud af 10 klorparaffiner, som risikerer at ende i maden. Klorparaffiner er en stofgruppe, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende

Det sidste man ønsker, når man laver mad, er at der ender farlige stoffer i maden. Men i efteråret 2014 viste en svensk undersøgelse, at flere stavblendere indeholdt stoffet klorparaffin.

Det er på trods af, at Miljøstyrelsen helt tilbage i 1994 i en rapport konkluderede, at virksomheder burde bruge andre midler end klorparaffiner.

Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi nu testet 10 stavblendere for afgivelse af klorparaffiner. I tre ud af 10 testede blendere blev der fundet klorparaffin.

– Man kan undre sig over, at vi finder klorparaffiner i produkter, der er i kontakt med mad, når det længe har været kendt, at det er en uønsket stofgruppe. Men tre af de blendere, vi undersøgte, bekræfter det svenske fund af, at afgivelse af de uønskede klorparaffiner kan forekomme, siger projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, der dog glæder sig over, at syv ud af 10 blendere ikke indeholdt stoffet.

Stavblender fra OBH afgav mest klorparaffin

Den største afgivelse af klorparaffin fandt Forbrugerrådet Tænk Kemi ved brug af blenderen OBH Nordica Quickmix 6705/6704. OBH oplyser, at afgivelsen sandsynligvis skyldes en smøreolie, og at virksomheden fremover vil bruge en anden olie.

– De smøreolier, der bruges i blendere, burde allerede før vores test have været fri for disse uønskede klorparaffiner. Men det er selvfølgelig godt at høre, at virksomheden nu er opmærksom på problemet og arbejder målrettet med at få stofferne ud af produkterne, siger Stine Müller.

Klorparaffiner er en gruppe stoffer, der har forskellige egenskaber som smørende, flammehæmmende og blødgørende. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan også være kræftfremkaldende. Det er altså stoffer, som ikke bør afgives fra stavblendere.

Gå uden om OBH, hvis du vil undgå problematisk kemi

Stine Müller anbefaler forbrugerne, at de helt undgår stavblenderen fra OBH, hvis de vil undgå den problematiske kemi.

Der blev fundet begrænsede mængder klorparaffin i stavblenderne KitchenAid 5KHB2571 og Electrolux ESTM6400. Men Forbrugerrådet Tænk så gerne, at der slet ikke forekom klorparaffin i produkter til madlavning.

I følgende blendere blev der ikke fundet klorparaffiner: Braun Multiquick 7 MQ 700, Bosch MSM 87140, Phillips HR1643, Russell Hobbs Illumina, Dualit DHB2, Centurion SR110 og Waves HB-60.

Powered by Labrador CMS